• Informacje na temat:

    jakie ciasta mozna zrobic z maki kukurydzianej

Przepisy na temat: jakie ciasta mozna zrobic z maki kukurydzianej
Artykuły na temat: jakie ciasta mozna zrobic z maki kukurydzianej
  • Lepsza kasza

    ...„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza, niźli groch” śpiewają dzieci w przedszkolach. I mają dużo racji! Jednak gotowanie kaszy to nie kaszka z mleczkiem. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jakiego?

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    Jednym z powodów, które skłoniły mnie do przejścia na zdrowy tryb odżywiania, była chęć poprawienia samopoczucia. Zrozumiałam, że jedzenie przetworzonej żywności zawierającej cukier i sztuczne dodatki sprawiało, że czułam się poirytowana, ociężała albo bez powodu pobudzona lub po prostu miałam podły nastrój. Odrobina śmieciowego jedzenia na wynos uspokajała moje kubki smakowe na jakieś 5 minut...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Cukrzyca: 5 rzeczy, które ci szkodzą, a ty... o tym nie wiesz

    ...i cierpliwości. Wiesz, co musisz zmienić, by powstrzymać chorobę Potrafisz już wybierać produkty, które nie powodują podwyższenia poziomu cukru, poznałaś też te, których musisz unikać. Wiesz, jakie zmiany...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...pierników. Najważniejsze są w niej cynamon i imbir. Jednak to kilka sekretnych dodatków sprawia, że różni się od gotowych przypraw korzennych. Jakie to składniki? Suszona skórka mandarynkowa, anyżek(...) brązowego cukru z melasą, 100 g jasnego brązowego cukru, 125 ml mleka, 1 duże jajko, 700 g mąki, 25 g skrobi kukurydzianej, 10 g kakao (ok. 1 i 1/2 łyżki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...poznaje nowe smaki, naturalnie je akceptuje i nie tęskni za tym, czego nie zna. Zmiana jadłospisu może być nieco trudniejsza w przypadku starszego dziecka, które zwykle chce jeść to, co jedzą inne...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...