• Informacje na temat:

    jakich ziół nie sadzić razem

Przepisy na temat: jakich ziół nie sadzić razem
Artykuły na temat: jakich ziół nie sadzić razem
  • Wołowina stir-fry

    To danie powstało z inspiracji klasyczną tajską potrawą i ma być dość pikantne. Nie żałujcie więc chili, jeżeli lubicie ostre smaki. Można użyć dowolnego rodzaju mielonego mięsa - nawet kurczaka - chociaż najlepsze jest to z dużą zawartością tłuszczu. Bazylia tajska (słodka bazylia purpurowa) ze względu na niebiański aromat jest jednym z najciekawszych ziół, jakie możecie dodawać do swoich potraw...

  • Odcinki specjalne już od 3 listopada! A w nich „świńskie zabawy przy brandy”, "diabelksi młyn", „atakująca krewetka” oraz „śliczny indeks glikemiczny”... Michał Witkowski - pisarz, felietonista, laureat wielu prestiżowych nagród literackich i kontrowersyjny bloger modowy w jednym. Filip Chajzer - dziennikarz, reporter DD TVN, zdobywca Wiktora w kategorii „odkrycie roku" i pogromca tych, którzy za blogerów modowych się podają. Otylia Jędrzejczak - polska pływaczka, mistrzyni olimpijska,...

  • Alergia w dojrzałym wieku

    Sądzimy, że alergie ujawniają się w młodym wieku. Więc gdy coś nas uczuli, podejrzewamy inne choroby, a nim zostaniemy zdiagnozowani, upływa dużo czasu.

  • Na śniadanie herbata z mlekiem i chleb z dżemem? Okazuje się, że nawet tak banalne i powszechne połączenia są niekorzystne dla naszego zdrowia. Sprawdź, jak komponować swoje posiłki, by uniknąć niesprzyjających zestawień. 1. Czarna herbata i mleko Słynna "bawarka" cieszy się szczególną popularnością wśród kobiet w ciąży. Niestety mitem jest, że napój ten zwiększa ilość mleka w piersiach. Herbata pomaga w leczeniu stanów zapalnych w organizmie, ponieważ zawiera antyoksydanty. Białka mleka...

  • Ekoszał!

    ...najlepszym wyrazem uczuć było podanie pełnego obiadu: zupy, kotleta z ziemniakami i kompotu, a szynka zdobyta z trudem była synonimem luksusu - mówi Marta Kuligowska, dziennikarka TVN24 i TVN Meteo(...) lokalne smaki czy zapomniane produkty. Korczak uważa, że najlepiej znaleźć bezpośrednich producentów warzyw i owoców, rolników, do których ma się zaufanie, tak jak robi to słynny Pan Ziółko. Warszawa...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Balkonowe hity, czyli 7 roślin na balkony i tarasy

    Uprawa roślin na balkonach i tarasach staje się coraz bardziej popularna. Nic w tym dziwnego. Proste w uprawie i niezwykle ozdobne kwiaty lub zioła potrafią przyozdobić każdą powierzchnię. Nawet jeśli jesteś posiadaczem niewielkiego balkonu w bloku, na pewno znajdzie się na nim miejsce, aby postawić kilka doniczek. Podpowiadamy, jakie rośliny dobrze czują się w pojemnikach lub skrzynkach.

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...

  • Polka w czasach wolności

    Dobrze zna problemy kobiet, bo od kilkudziesięciu lat zwierzają się w jej gabinecie z intymnych tajemnic. Jak ostatnie 25-lecie zmieniło nasze życie? O czym marzą Polki? Czego się boją? Jakie są w pracy, w domu, w sypialni? O tym, co czas wolności nam dał, a co zabrał, mówi Zofia Milska-Wrzosińska, szefowa Laboratorium Psychoedukacji, jedna z najbardziej doświadczonych polskich psychoterapeutek.

  • Jeśli sądzisz, że o ziołach i przetworach wiesz dużo – jesteś w błędzie. Nakładem Wydawnictwa Esprit ukazały się bowiem dwie niezwykłe opowieści o tajemnicach polnych ziół oraz prostych, a równocześnie niezwykłych, przepisach na smaczne przetwory ze spalonych słońcem owoców. „Sekrety wiejskich ziół" oraz „Zawekować słońce" - te dwie książki, wydane nakładem Wydawnictwa Esprit w unikatowy sposób opowiadają o naturalnych potrawach z ziół oraz sposobach na smaczne przetwory. Kluczem, przyjętym...