• Informacje na temat:

    jaki ryz do sushi

Przepisy na temat: jaki ryz do sushi
  • Paleta smaku - sushi

    Kiedy Chińczyk widzi coś, co się rusza, pływa w morzu lub rośnie, zastanawia się, jak można to zjeść. Natomiast Japończyk myśli: w jaki sposób zjeść to pięknie.

  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Tajski deser na bazie ryżu

    ..."Desery azjatyckie są proste, ale bazują na produktach, które raczej kojarzą się nam z potrawami słonymi. To będzie kleisty ryż, czerwona fasolka adzuki, sezam czy mleczko kokosowe" - wyjaśnia w rozmowie z PAP Life Alicja Than współwłaścicielka warszawskiej restauracji Izumi Sushi. Jednym z flagowych deserów kuchni azjatyckiej, szczególniej tajskiej, jest kleisty ryż z mango i kremem kokosowym...

  • Smak sushi zawsze przenosi mnie w inny świat ...

  • Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    ...ogniu do czasu aż wchłonie wodę i zmięknie. Proste? Przejdźmy teraz do techniki bardziej zaawansowanej. Ryż do sushi słynie z kleistej konsystencji, ale także ziarenek zachowanych w całości. Jak to(...). Jeśli mamy nawyk solenia wszystkiego, co gotujemy, w przypadku ryżu do sushi jest to zabronione. Czekamy aż woda się zagotuje, pod żadnym pozorem nie mieszamy i nie odkrywamy. Zmniejszamy ogień do...

  • W sklepie promocja na składniki do sushi więc i ja się skusiłam żeby pobawić się smakami domowników. w efekcie nie wyszło tak tanio jak zapewniały gazetki reklamowe ale na pewno ciekawe danie.

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...i azjatyckie. Szefowa kuchni zwraca również uwagę na składniki, które nadają kuchni azjatyckiej ten wyjątkowy smak i aromat. "Istotne jest to, w jaki sposób włączamy produkty typowe dla innych(...) smaków, jej wizytówką stało się sushi. W Japonii często uznawane za lokalny fast food. Tajska zupa tom yam goong, która znalazła się w pierwszej piątce najsmaczniejszych dań, to ostra zupa...

  • Bardzo proste wykonanie sushi. Do tego przepisu polecam mięso z węgorza, ale oczywiście można użyć swojej ulubionej rybki.

  • Kierunek - Orient!

    ....) o tym samym smaku jest natomiast niezbędnym składnikiem do sushi - nadaje ostrego smaku i aromatu. Słodko-kwaśna egzotyka Wszyscy wielbiciele ciekawych połączeń smakowych na pewno będą...

  • Są tu jacyś naleśnikożercy? Ten przepis Wam przypadnie do gustu!

Artykuły na temat: jaki ryz do sushi
  • Sztuka jedzenia sushi

    Przygotowanie sushi to sztuka. Aby w pełni ją docenić i cieszyć się jej osiągnięciami, warto być przygotowanym odbiorcą. Poznanie podstawowych zasad pozwoli nie tylko uniknąć faux pas, ale przede wszystkim cieszyć się niuansami smaków i nie zrujnować harmonii tego małego dzieła, nad którym pracował szef.

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Wiśniowe sushi

    Słodka alternatywa japońskiego przysmaku.

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • W świecie sushi

    Polacy pokochali sushi. Świadczą o tym nowo powstające restauracje specjalizujące się w tej najbardziej znanej japońskiej potrawie, a także coraz większy wybór produktów do sushi na sklepowych półkach. Sushi stało się również niezastąpionym punktem kulinarnych spotkań z przyjaciółmi, ponieważ jego przygotowanie to rytuał, to o wiele więcej niż tradycyjne gotowanie. Historia tej przekąski sięga VI...

  • Już 26 sierpnia, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbędzie się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Wydarzenie jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie warszawiaków specjałami kuchni japońskiej oraz potrzebą propagowania najlepszych praktyk w wyspecjalizowanych restauracjach. Tego dnia rywalizacja odbędzie się w trzech widowiskowych etapach: sushi tradycyjne, styl dowolny i najlepszy sushimaster. Dla gości będą zorganizowane bezpłatne warsztaty przygotowywania...

  • ...... ostatniego lata rozpoczęliśmy swoją przygodę z Sushi i stało się...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...