• Informacje na temat:

    jaki placek na wielkanoc

Przepisy na temat: jaki placek na wielkanoc
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...perfekcjonistką. Ważne są dla mnie szczegóły. Ładna musi być nie tylko potrawa, ale i sposób jej podania. No i ja sama - tłumaczy. - Nie boję się eksperymentów. Na ostatnią Wielkanoc przygotowałam(...) konkursach, zdobywa nagrody. - Dzięki temu mam już dwa roboty kuchenne, przybory do grilla, kilka pięknie wydanych książek. Ostatnio za wykonanie wielkanocnego mazurka dostałam halogenowy opiekacz! Fakt...

  • Sprawdzony przepis na "Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc"

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Wielkanoc pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy...

  • Kotleciki jajeczne nie muszą być koniecznie wielkanocne, sprawdzą się w każdej porze roku, gdy dopadnie Was kuchenny kryzys twórczy i totalny brak pomysłów. A że jajka jednoznacznie kojarzą się z wielkanocnymi świętami, stąd i moja propozycja. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji - ze względu na przybycie gości.

  • Pyszna wersja tradycyjnego jajka z chrzanem na Wielkanocny stół

  • 1 porcja: 110 kcal

  • Szybka i łatwa babka. Taką babkę szybko się robi i jeszcze szybciej je!!!!

  • Witam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko. Są bardzo dobre i ładnie prezentują się na stole.

  • okazała się strzałem w dziesiątkę-chrzanowy posmak smażony kurczak,cebulki perłowe i ser-naprawdę ciekawe połączenie-polecam

  • Idealny przepis na Wielkanocny barszcz biały z pysznymi dodatkami. Łatwy w wykonaniu, każdy sobie poradzi z przyrządzeniem tego dania. Polecam mój przepis.

Artykuły na temat: jaki placek na wielkanoc
  • Wielkanoc w trzech aktach

    W tym roku każdy z nich będzie gotował w warszawskiej restauracji Opasły Tom, proponując gościom kuchnię polską w autorskim wydaniu. Dla nas opracowali własne wersje wielkanocnej tradycji. Pyszne(...) trzy kulki, każdą rozgnieć na placek. Obrane jajko delikatnie owiń mięsem, uformuj zgrabne pulpety. Do osobnych miseczek wsyp mąkę i bułkę tartą. Do innej miseczki wbij surowe jajko i roztrzep je...

  • Wielkanoc to czas pełen radości – także na naszych świątecznych stołach, które w tym czasie wypełniają kolorowe pisanki, pyszne, warzywne sałatki, ale także – oryginalne wypieki, na które przez cały rok czeka z niecierpliwością cała rodzina. Fot. materiały prasowe Babki, mazurki, serniki, makowce i torty - to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! By smakowały wyśmienicie, do ich przygotowania wykorzystajmy sprawdzone już przepisy - tylko wtedy świetnie się udadzą....

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...jestem chora bo potrzebuję wtedy wrócić do znanego kokonu emocji, odczuć i smaków, jak wtedy, gdy byłam małą dziewczynka i tato gotował specjalnie dla mnie rosół… Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez(...) bulionowym od Joël Robuchon – te są najlepsze, jak zabraknie domowego bulionu.   Tak więc nie będę podawać przepisów, które wszyscy pewnie znają nad Wisłą… Powiem tylko jak to robię ja, jakie są...

  • Z okazji Świąt Wielkanocnych przygotowaliśmy dla Was ebooka z 15 przepisami świątecznymi. W książce znajdziecie ciekawe przepisy zarówno na tradycyjne wielkanocne potrawy, jak i na oryginalne dania. Całość podzieliliśmy na przepisy jajeczne, żurki i barszcze, słodkości oraz pomysły na chrzan. Przygotowaliśmy naszą darmową książkę w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), epub (iPad i różne tablety) i mobi (Kidle). Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy...

  • Raport: Polka na diecie cz.2

    ...pierwsza. Magda, dietetyczka, pyta: "Ile i w jakim czasie chce pani schudnąć?". Aśka: "30 kilogramów w rok". - Chyba chciałam zbić ją z tropu pragnieniem niemożliwego. Ona spojrzała na mnie i powiedziała(...). Wie, że powinna walczyć z pokusą, tak, tak, od jutra będzie walczyć. Ale dziś tylko trzy placuszki. Smaży osiem. Zasypia z wyrzutami sumienia. - Co jakiś czas musiałam szczerze ze sobą pogadać...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Odkurzamy tradycję

    Święta wielkanocne przywołują na myśl tradycję sięgającą zamierzchłych stuleci. Łączą się z nimi stare obyczaje i zwyczaje. Niektóre są reliktami wierzeń pogańskich. Niestrudzony badacz naszej rodzimej przeszłości, Zygmunt Gloger, uczy historycznego spojrzenia na obrządek wielkanocny.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...