• Informacje na temat:

    jaki koper do ogórków kiszonych

Przepisy na temat: jaki koper do ogórków kiszonych
  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • Bardzo smaczna i lekka. Doskonały dodatek do obiadu jak również jako przekąska.

  • Jak grzyby, to po deszczu

    W polskich lasach jest ich do zebrania 20 tys. kilogramów! Grzybobranie to superpomysł na jesienny weekend. Spacer po lesie zaostrzy apetyt, więc od razu ruszaj do kuchni.

  • Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków.  2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw(...) cieszyć się jego smakiem osoby na diecie. Pikle z ogórków Składniki: 2kg ogórków 2 gałązki kopru do kiszenia Marynata: 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za...

  • Ten smak, mmmm... ten zapach unosił się w powietrzu

  • Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

  • Najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym przetworem na zimę są ogórki kiszone. Można je później wykorzystać np. jako przekąskę do mięsa czy dodatek do sałatek itp. Ogórki wykorzystujemy ale co z wodą, w której się kisiły ? Zdecydowanie szkoda ją wylewać, gdyż można ją wykorzystać na kilka sposobów.

Artykuły na temat: jaki koper do ogórków kiszonych
  • Kiszone klasyki

    Przygotowanie: Słoiki umyj i wyparz. Ogórki umyj. Przygotuj solankę (jak w przepisie). W każdym słoiku ułóż ciasno ogórki i przekrojone na pół ząbki czosnku (1-2 na słoik), kilka ziarenek pieprzu i ziela, 1-2 listki laurowe oraz koper, kawałek chrzanu i kilka ziaren gorczycy. Całość zalej ciepłą zalewą. Słoiki zakręć. Czas kiszenia: ok. 2-3 tyg. Zobacz także:

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    ...odrobiną czosnku i cebulki dymki. Albo fantastyczna sałatka niemiecka, przyrządzana z krojonych w plasterki ogórków kiszonych, siekanej białej cebuli, krojonych jabłek i płynnego miodu. Do tego trochę soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych. Większość Polaków...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Ogórek polski, wileński, niemiecki…

    ...i cebulki dymki. Fantastyczna sałatka niemiecka, przyrządzana z krojonych w plasterki ogórków kiszonych, siekanej białej cebuli, krojonych jabłek i płynnego miodu. Do tego trochę soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych.  Większość Polaków spożywa jednak surowe...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Letnie ogórki

    Otworzyłam dzisiaj słoik letnich ogórków. Niby małosolnych, ale już całkiem porządnie podkiszonych.

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • Przetwory z ogórków

    Sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...