• Informacje na temat:

    jaka wode dodajemy do rosołu

Przepisy na temat: jaka wode dodajemy do rosołu
  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Rozgrzeje, oczyści, uzdrowi - wege rosół

    ..., kilkucentymetrowy kawałek imbiru, sól, 4-5 listków laurowych, 5-6 ziaren ziela angielskiego i czarny pieprz. Podobnie jak przy robieniu zwykłego rosołu, warzywa należy dokładnie umyć i umieścić w garnku. Czosnek pozostawiamy w całości ponieważ także w łupinach kryje się ogromna aromatu. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę lub...

  • Rosół podany z takimi pulpecikami ma ten plus, że jest bardziej syty. Świetne rozwiązanie dla naszych najmłodszych gości - dzieci.

  • Rosół z domieszką orientu na zimę

    ...wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz...

  • Wypróbowany przepis na "Drobiowe pulpety do rosołu"

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    ...wierzch rosołu ręcznik papierowy lub chusteczkę, która wciągnie tłuszcz." - podpowiada dietetyk. Do gotowania rosołu nie używajmy kostek bulionowych i przyprawy typu jarzynka lub maggi. Wprawdzie(...) nadadzą potrawie lekko słony smak. Możemy również dodać według własnych upodobań liczne zioła, które mogą wpłynąć na poprawę trawienia. "Talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza...

  • Rosół tylko z makaronem? Przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami...

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ...z rozmaitymi sosami. Co więcej,  przepisów z udziałem makaronu spaghetti  znajdziesz bez liku. Co ciekawe, w Polsce makaronowe pasma niektórzy dodają nawet do... tradycyjnego rosołu. Złociste pyszności...

  • Pyszny, rozgrzewający.. Trochę chorowałam, a poza tym naszła mnie ochota na pierogi.. W związku z czym.. ugotowałam rosół:) Królową zup :)) Podstawową..

Artykuły na temat: jaka wode dodajemy do rosołu
  • Rosół nie dla wszystkich

    ...i podawanego do wypicia. Przygotowanie rosołu jest proste, ale czasochłonne. Polega bowiem na powolnym gotowaniu  mięsa z dodatkiem włoszczyzny. Potrawa ma dosłownie mrugać na maleńkim ogniu. Im dłużej, tym(...) cytryną lub octem. Rosół stanowi też bazę do wykonania  innych zup, już o bardziej wyrazistych smakach. Czy filiżanka gorącego bulionu lub talerz smakowitego rosołu z makaronem rzeczywiście  może...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...  Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • ​Choroba trzustki: Jak przygotować delikatne i zdrowe posiłki

    ...) warzyw, jest sycący, nie podrażnia trzustki i dostarcza wiele cennych witamin i minerałów. Mięso w formie lekkostrawnej najczęściej kojarzy się z kawałkiem wyjętym z wody lub rosołu. Należy...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Jak wzmocnić organizm po zimie

    O tej porze roku możemy odczuć spadek energii i osłabienie. Mamy na to radę! Wystarczy sięgnąć po naturalne leki, aby szybko stanąć na nogi.

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...