• Informacje na temat:

    jaka część pora do rosołu

Przepisy na temat: jaka część pora do rosołu
  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    ..., szczypiorek, cebula, pędy bambusa, por, wodorosty, chili, czosnek, imbir, tofu, cienkie plastry mięsa oraz jajko ugotowane na twardo. Co ciekawe, część warzyw kroi się w drobne słupki, i dodaje do...

  • Dzisiejszy wpis jest obiecaną kontynuacją części I przepisu na staropolski piernik dojrzewający. Cóż... kilka tygodni temu nastawiliśmy ciasto. Niektórzy z nas zapewne podejrzliwie je oglądali i wąchali, zastanawiając się, czy aby na pewno się nie zepsuło i czy Anka nie robi nas w balona ;) Nie, Anka nie robi nas w balona, ciasto się nie zepsuło :)) wobec tego, po odczekaniu kilku tygodni, pora zabrać się za pieczenie blatów...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć(...) przyprawy. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Groszek odsączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem...

  • Smaczny rosołek o zlocistym kolorze.

  • Rosół tylko z makaronem? Przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami...

  • Domowy makaron do rosołu jest po prostu najsmaczniejszy!!!

  • Pyszny swojski makaron bardzo zdrowy !!

  • Jest to niezwykle aromatyczne, pachnące i przepyszne ciasto, słodkie a przy tym pikantne, którego zapach roznosi się w promieniu wielu metrów. Ten piernik jest naprawdę bardzo rozchwytywany, a jego wykonanie jest niezwykle proste. Ale jest druga strona tego medalu... gdyby ten piernik dało się zrobić w godzinę, dwie, no góra trzy, byłoby zbyt pięknie :) cały czas przygotowania, od nastawienia ciasta do jego pokrojenia i podania na świąteczny stół, rozciąga się na ładnych kilka tygodni :)...

  • Rosół podstawowe i najbardziej popularne danie w wielu polskich domach. Królowa polskich zup. Prawdziwy, jak twierdziły nasze babcie, to ten w którym pływają oka. W wielu domach nie ma niedzieli bez porządnego rosołu. To niemal tradycja i swoisty rytuał. Zobaczcie jak przygotować rosół idealny, takiego jaki pamiętamy z babcinego stołu …bo chyba tylko babcie ewentualnie mamy mają czas i wenę na przygotowanie prawdziwego rosołu. Ja od czasu do czasu, głównie w wolną sobotę zabieram się do...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa z pora"

Artykuły na temat: jaka część pora do rosołu
  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...  Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Wciąż jeszcze możemy pomóc

    ...​Była piękna, jak każda panna młoda na swoim weselu. Spytała stojącej obok kobiety, czy może skosztować rosołu. Oczywiście, usłyszała w odpowiedzi. I brała do ust odrobinę każdej weselnej potrawy, tylko tyle, żeby poczuć smak. A potem wypluwała. Przełyk był już zajęty przez nowotwór...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Rozwód, jak go przeżyć?

    Już nie panna, ale i nie żona. Rozwódka. Rozpad małżeństwa to ciężar, który trudno udźwignąć. Niezależnie od tego, czy rozwiedliście się po trzech, trzynastu czy trzydziestu trzech latach - nie będzie ci łatwo. Ale musisz sobie poradzić.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...patelnia i można zrobić wszystko. Nawet wałka nie musi być, bo pewnie znajdzie się jakaś butelka szklana, którą można wykorzystać w roli wałka, nie masz chochli - nalewasz kubkiem. - W kuchni(...) rosołu, a można z niego robić przepyszne kremy, puree, dodawać do risotto, makaronów, łączyć z ziemniakami. Co jakiś czas znajduję sobie produkt, z którym eksperymentuję.  Co Annie Starmach dał udział...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest...

  • Anita Lipnicka: Może pani jest ten typ?

    ...o białej sukni. Może dlatego, że nie wierzę w miłość do grobowej deski. Wydaje mi się, że ludzie spotykają się, by odbyć wspólnie część swojej podróży. Jesteśmy razem, dopóki czujemy, że chcemy. Skąd(...) części na mnie. To ja odwożę do szkoły Polę, odrabiam z nią lekcje, organizuję codzienność. Czasem tylko dopada mnie rozmemłanie, niemoc jakaś. Robię listę rzeczy, które są pilne, potem ją gubię...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...