• Informacje na temat:

    jak zrobić tort 2 pietrowy

Przepisy na temat: jak zrobić tort 2 pietrowy
  • Tort piętrowy,przełożony kremem serowym z czekoladami. Tort imprezowy, dla większej ilości gości.

  • Maj to wyjątkowy miesiąc, czas Pierwszych Komunii Świętych. To bardzo ważny czas w życiu większości młodych ludzi jak i ich rodziców. W tak podniosłym dniu z pewnością nie może zabraknąć tortu, który jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość...

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Tort dla chłopca miłośnika gry Splaton 2. Tort z biszkoptem, przełożony kremem jagodowym i z nutellą. Tort z dekoracją z mleka w proszku.Tort zrobiłam na bal urodzinowy dla wnuczka mojego brata.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Prosty i szybki torcik o intensywnym aromacie cytryny. Lekki i bez cukru, a na górze polewa w stylu drip cake z gorzkiej czekolady.

  • Wypróbowany przepis na "Jak zrobić lody waniliowe?"

Artykuły na temat: jak zrobić tort 2 pietrowy
  • Słodkie ukoronowanie wesela

    Tort zajmuje w weselnym menu miejsce szczególne - jego słodycz ma zapewnić przyszłym małżonkom dostatek i szczęście. Utarło się, że musi zachwycać, aby na zawsze zostać zapamiętanym przez gości. Jak zatem rozgryźć sprawę tortu?

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Najsłodsza strona wesela

    Tradycyjne podanie tortu od zawsze było punktem kulminacyjnym przyjęcia weselnego – wszakże tort jest symbolem szczęścia i dostatku Młodej Pary. Na jaki się zdecydować, by nie tylko pięknie wyglądał, ale i bajecznie smakował? W jaki nietuzinkowy sposób podać gościom inne słodkości?

  • Wszystko, co chcesz wiedziec o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu.Pod wplywem listów czytelników zachwyconych "Gotuj z fantazja", ale majacych jeszcze kilka pytan, autorzy zdecydowali sie na napisanie "Gotuj z fantazja 2". Ta oryginalna ksiazka kucharska zawiera ponad 100 przepisów na "ulubione dania z przeszlosci, terazniejszosci i przyszlosci", od przekasek i salat, poprzez zupy, ryby i owoce morza, po cos slodkiego. Przepisy poprzedza tzw. wiedza podstawowa, która pomoze w nauczeniu sie...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Marcin. I piętro tortu (20 cm) Biszkopt malinowy30 g liofilizowanych, sproszkowanych malin 1½ jajka (rozmiar L)½ szklanki cukru80 g mąki42 ml wody½ łyżeczki cukry waniliowego Ciasto kruche100 g mąki pszennej63 g masła38 g cukru pudru¼ żółtka20 g liofilizowanych malin Masa żelatynowa20 g żelatyny100 g wody Masa serowa30 ml wody200 ml schłodzonej śmietanki 30%1½ żółtka1 laska wanilii40 g cukru1...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Są jednym z najpopularniejszych, wakacyjnych deserów i obowiązkową przekąską każdego Polaka wypoczywającego nad morzem. Jak odtworzyć ten smak w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Urlop bez gofrów? Trudno to sobie wyobrazić. Niektórzy z nas robią je samodzielnie, jednak zdecydowana większość decyduje się je kupić. Ich popularność nie powinna dziwić, gdyż są nie tylko smaczną, ale i bardzo prostą w przygotowaniu przekąską. Czy gofry są zdrowe? Ze zrobieniem gofrów powinien poradzić...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...