• Informacje na temat:

    jak zrobić swoją kiełbase

Przepisy na temat: jak zrobić swoją kiełbase
  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, każdy marzy o pysznych daniach z grilla. Co robić, by wybrane przez nas mięso było zdrowe i dobrej jakości?

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    ...- Kuchnia staropolska, to kuchnia bardzo różnorodna, wbrew temu co nam się wydaje, była ona bardzo bogata. Kiedyś niemal przy każdym dworze była jakaś szparagarnia, spożywano niemal tyle samo ryb, co mięsa, stoły wręcz uginały się od mięs, ryb, dziczyzny, produktów zbieranych w lasach. To, co jeszcze odróżniało kuchnię staropolską, to jakość produktu - podkreśla Jacek Szklarek, Prezes Slow...

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Polskie produkty dla niektórych są odkryciem

    PAP Life: Czy ruch Slow Food w Polsce czymś się wyróżnia na tle światowym? Jacek Szklarek: Na pewno się wyróżniamy, gdyż jesteśmy jak inne kraje dawnego bloku komunistycznego, takim krajem, który(...) polskim rynku nie było. Ta specyfika Slow Foodu w Polsce po prostu polega na ratowaniu tych ostatnich producentów, tak przynajmniej było 15-20 lat temu, jak zaczynaliśmy naszą działalność. I to było...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Niezawodny do pieczenia, nie brudzi dłoni. Wystarczy spryskać blachę lub patelnię (ale nie tylko to). Teraz możesz zrobić swój własny tłuszcz w sprayu!

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

Artykuły na temat: jak zrobić swoją kiełbase
  • Jak przetrwać kolejkę u lekarza?

    Nikt z nas nie lubi kolejek. Co dopiero kolejek do lekarzy. Te potrafią czasem wyprowadzić z równowagi nawet "świętego". A odczekać swoje i tak trzeba. Czy jest jakaś metoda na przetrwanie?

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • ...wszyscy jedzą te karkówki, kurczaki, a oni przecież najbardziej lubią zwykłą kiełbasę z musztardą, więc są ekonomiczni i mogą kupić droższy sprzęt. Zajadali się tą musztardą jak nienormalni i dlatego Patrycja nie może już jej jeść. Staje jej w gardle niczym żywe wspomnienie tamtych chwil. I te zabawki. Na trzech stronach, jakby naprawdę nie mogli się zmieścić na jednej, a najlepiej wcale. Kiedyś...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Jak mnie dostrzegłeś w jej cieniu...

    ...patrzyłam, jacy są z niej dumni, jak interesują się jej życiem. Dla mnie nawet ich uczucia były też jakby "z drugiej ręki". Nic więc dziwnego, że relacje między Karoliną a mną nie były dobre. Ja(...) rozeszły. Ona zaczęła studia w Warszawie, a ja w Krakowie. Bo jak we wszystkim, tak i pod tym względem musiałam się od niej różnić. Ja chciałam, a właściwie musiałam być inna! Ona więc wybrała ekonomię...

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Botoks. Historia trucizny

    ...jest tak samo oczywiste jak zrobienie sobie manikiuru, a na dodatek zajmuje o wiele mniej czasu. W samych tylko Niemczech w 2016 roku wykonano ponad pięć milionów zabiegów kosmetycznych obejmujących(...) następuje moment, kiedy kobieta decyduje się na ich farbowanie, aby po pewnym czasie zauważyć, że cała ta procedura jest dla niej zbyt czasochłonna - wtedy przestaje je farbować i akceptuje swoją siwiznę...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. Zobacz całą prawdę na temat składu białej kiełbasy: 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w...

  • Pyszne, rozgrzewające dania na zimowe dni!

    Gdy zima trwa w najlepsze szukamy wszelkich sposobów na to jak radzić sobie z zimnem i mrozem. Nie zawsze jednak ciepła kawa wypita w biegu, czy gruby sweter są w stanie skutecznie rozgrzać nasz organizm… Zaraz po powrocie do domu z zimowego spaceru czy pracy warto, więc przygotować pyszny i aromatyczny posiłek, który sprawi, że pogoda za oknem stanie się już tylko wspomnieniem! Jak to zrobić...

  • Domowe przysmaki zwykle smakują nam lepiej. Często też są zdrowsze niż rzeczy kupione w sklepie, bo nie zawierają dodatkowych polepszaczy i barwników. Zobaczcie, jak samodzielnie zrobić domowy jogurt! Kucharz Piotr Kucharski podał w "Dzień Dobry TVN" prosty przepis na domowy jogurt. Wystarczy mleko, jogurt i... nieco cierpliwości. Proste? Zobaczcie sami! Dzień Dobry TVN/x-news