• Informacje na temat:

    jak zrobić swoją kiełbase

Przepisy na temat: jak zrobić swoją kiełbase
  • Kiełbasa z... ryb?

    Choć najzdrowsze są te pieczone i gotowane na parze, ryb wędzonych nie należy się wystrzegać, bowiem mają one jednak więcej zalet niż wad. A z wędzonego karpia i pstrąga, jak proponuje prof. dr hab. Tadeusz Barowicz, można zrobić... kiełbasę.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ...doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, każdy marzy o pysznych daniach z grilla. Co robić, by wybrane przez nas mięso było zdrowe i dobrej jakości?

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    ...- Kuchnia staropolska, to kuchnia bardzo różnorodna, wbrew temu co nam się wydaje, była ona bardzo bogata. Kiedyś niemal przy każdym dworze była jakaś szparagarnia, spożywano niemal tyle samo ryb, co mięsa, stoły wręcz uginały się od mięs, ryb, dziczyzny, produktów zbieranych w lasach. To, co jeszcze odróżniało kuchnię staropolską, to jakość produktu - podkreśla Jacek Szklarek, Prezes Slow...

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Polskie produkty dla niektórych są odkryciem

    PAP Life: Czy ruch Slow Food w Polsce czymś się wyróżnia na tle światowym? Jacek Szklarek: Na pewno się wyróżniamy, gdyż jesteśmy jak inne kraje dawnego bloku komunistycznego, takim krajem, który(...) polskim rynku nie było. Ta specyfika Slow Foodu w Polsce po prostu polega na ratowaniu tych ostatnich producentów, tak przynajmniej było 15-20 lat temu, jak zaczynaliśmy naszą działalność. I to było...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

Artykuły na temat: jak zrobić swoją kiełbase
  • Jak przetrwać kolejkę u lekarza?

    Nikt z nas nie lubi kolejek. Co dopiero kolejek do lekarzy. Te potrafią czasem wyprowadzić z równowagi nawet "świętego". A odczekać swoje i tak trzeba. Czy jest jakaś metoda na przetrwanie?

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • ...wszyscy jedzą te karkówki, kurczaki, a oni przecież najbardziej lubią zwykłą kiełbasę z musztardą, więc są ekonomiczni i mogą kupić droższy sprzęt. Zajadali się tą musztardą jak nienormalni i dlatego Patrycja nie może już jej jeść. Staje jej w gardle niczym żywe wspomnienie tamtych chwil. I te zabawki. Na trzech stronach, jakby naprawdę nie mogli się zmieścić na jednej, a najlepiej wcale. Kiedyś...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Jak mnie dostrzegłeś w jej cieniu...

    ...patrzyłam, jacy są z niej dumni, jak interesują się jej życiem. Dla mnie nawet ich uczucia były też jakby "z drugiej ręki". Nic więc dziwnego, że relacje między Karoliną a mną nie były dobre. Ja(...) rozeszły. Ona zaczęła studia w Warszawie, a ja w Krakowie. Bo jak we wszystkim, tak i pod tym względem musiałam się od niej różnić. Ja chciałam, a właściwie musiałam być inna! Ona więc wybrała ekonomię...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Botoks. Historia trucizny

    ...jest tak samo oczywiste jak zrobienie sobie manikiuru, a na dodatek zajmuje o wiele mniej czasu. W samych tylko Niemczech w 2016 roku wykonano ponad pięć milionów zabiegów kosmetycznych obejmujących(...) następuje moment, kiedy kobieta decyduje się na ich farbowanie, aby po pewnym czasie zauważyć, że cała ta procedura jest dla niej zbyt czasochłonna - wtedy przestaje je farbować i akceptuje swoją siwiznę...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Pyszne, rozgrzewające dania na zimowe dni!

    Gdy zima trwa w najlepsze szukamy wszelkich sposobów na to jak radzić sobie z zimnem i mrozem. Nie zawsze jednak ciepła kawa wypita w biegu, czy gruby sweter są w stanie skutecznie rozgrzać nasz organizm… Zaraz po powrocie do domu z zimowego spaceru czy pracy warto, więc przygotować pyszny i aromatyczny posiłek, który sprawi, że pogoda za oknem stanie się już tylko wspomnieniem! Jak to zrobić...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...