• Informacje na temat:

    jak zrobić sos szary

Przepisy na temat: jak zrobić sos szary
  • Szparagi - warzywny wachlarz możliwości, również na słodko...

    Z zasmażką albo z ziemniakami i jajkiem, bądź przełamane owocami - oto, jak można podać szparagi. Łukasz Dziemianowicz mówi PAP Life, że szparagi można potraktować na wiele sposobów. Szef kuchni radzi też, na co uważać przy ich zakupie i jak je gotować.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    Drewniak. Drugą propozycją mistrza kulinarnego jest balotyna z gęsi. Jak ją przygotować? Z tuszki należy usunąć kości, trzeba to jednak zrobić delikatnie, aby nie uszkodzić skóry. - Tak(...)Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami zdrowotnymi gęsiny. Najwyższy czas przekonać się do tego mięsa! Dlaczego warto? Choćby...

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...do wrzątku, ugotować. Podawać z szarym sosem. Szczupak faszerowany smażony Składniki i przygotowanie jak wyżej. Rybę delikatnie usmażyć na maśle. Najpierw na niewielkim ogniu, potem ogień zwiększyć, żeby się zarumieniła. Podawać z sosem do pieczeni. Szary sos Rodzynki sparzyć i osuszyć, migdały sparzyć, obrać i pokroić w płatki. Z mąki, masła i bulionu zrobić na patelni rumianą zasmażkę...

  • Tanie, łatwe i bardzo szybkie w wykonaniu!

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    ...ją poszatkuje, można traktować ją jak białą kapustę. Wówczas można ją udusić, zrobić z niej łazanki, usmażyć z chili i dodać do makaronu albo podsmażyć z dynią z odrobiną wędzonej papryki wbić w to(...) wydawałaby się dosyć pospolita, a można zrobić z niej mnóstwo rzeczy - pomijając fakt, że jest składnikiem wielu dań zawierających inne jarzyny. Warzywa to dla mnie temat rzeka. Jadam je na co dzień...

  • Szybki i łatwy w przygotowaniu.

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

Artykuły na temat: jak zrobić sos szary
  • Idealne przed wielkim wyjściem! Zdążysz!

    Obawiasz się, że już za późno, żeby zrobić „coś” ze swoją skórą przed karnawałem? Nie trać nadziei – ekspert kosmetolog prezentuje najlepsze zabiegi bankietowe. Sprawdź, który jest dla Ciebie!

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Jaśniej proszę! Wybielanie zębów

    ...​Perłowy uśmiech ułatwia życie. Naukowcy stwierdzili nawet, że pomaga znaleźć partnera i zdobyć pracę. Jak skutecznie wybielić zęby, ale zrobić to bezpiecznie? Pytamy prof. Ewę Iwanicką-Grzegorek, stomatolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Małgorzata Rozenek-Majdan: To moja siła i moja słabość

    ...skrojoną rolę, to też byś dała radę. - Nie, nie umiem grać, ale jestem sprawna technicznie, jestem w stanie zrobić podobnego dubla po to, żeby go można było wykorzystać w montażu. Chociaż jak przeglądam(...) niebieski kolor - nic, tylko się nim cieszyć. A to skabioza, kwiat, który rośnie w Polsce tylko przez jakieś dwa tygodnie. Śliczne. Sprawiłaś mi dużą przyjemność. - W ogóle ładnie tu. Lubię takie...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Włoskie wesele

    Kilka lat temu, gdy przedstawiałam reguły, jakich należałoby przestrzegać, organizując przyjęcie weselne, napisałam: "Ślub to ważna uroczystość, która łączy dwie osoby węzłem małżeńskim, i to w założeniu raz na zawsze, nie ma więc charakteru powtarzalnego (jak imieniny, urodziny czy inne rocznice), ale ma znaczenie szczególne, bardzo intymne a zarazem społeczne".

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    ...dodatki sprawiało, że czułam się poirytowana, ociężała albo bez powodu pobudzona lub po prostu miałam podły nastrój. Odrobina śmieciowego jedzenia na wynos uspokajała moje kubki smakowe na jakieś 5 minut, ale godzinę później musiałam zmagać się ze złym samopoczuciem - pisze Sophie Uliano, autorka książki "Zielona Bogini" i radzi, jak unikać dodatków spożywczych, które niszczą nasz organizm.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...