• Informacje na temat:

    jak zrobić sos do kotletów sojowych

Przepisy na temat: jak zrobić sos do kotletów sojowych
  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...kaloryczne od ryb o białym mięsie. Zawierają białko wysokiej jakości, dlatego dają poczucie sytości, a do tego są pyszne - szczególnie jeśli podrasuje się je tym lepkim, pikantnym sosem. Ryba musi się(...) łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego. Włoskie klopsiki w gęstym sosie pomidorowym Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie, ale...

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

Artykuły na temat: jak zrobić sos do kotletów sojowych
  • Mąką można leczyć

    ...dolegliwości towarzyszące przekwitaniu, takie jak uderzenia gorąca czy nocne poty. Mąki sojowej używa się głównie jako zagęszczacza do past, sosów, zup i farszów, może zastąpić jajka, np. w kotletach wegańskich(...) ciśnienie krwi. Można ją zrobić w domu, wystarczy zemleć drobniutko kaszę gryczaną. Z mąki gryczanej można robić np. naleśniki. Warto wówczas dodać nieco sody lub piwa - będą bardziej puszyste.  Na...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    Skuteczne leczenie wielu chorób zależy często od tego, jak się odżywiasz. Stosując odpowiednią dietę, możesz nie tylko uniknąć wielu dolegliwości, ale też przyspieszyć powrót do zdrowia lub zahamować rozwój choroby.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Jedyne zdrowe fastfoody

    ...więcej, tym udka będą bardziej pikantne. Do marynaty włóż udka, wymieszaj i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Z mleka, mąki, jajek i proszku do pieczenia przygotuj ciasto jak na naleśniki(...) przełóż do żaroodopornego naczynia. 4. Piekarnik rozgrzej wcześniej do temperatury 180° C. Udka zapiekaj 10-30 min - im są większe, tym dłużej trzeba je zapiekać. Podawaj z ulubionym sosem...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Nie tylko ogórkowa

    .... Poczekaj, aż się zagotuje. Dodaj posiekany koperek. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 245 kalorii Leczo wegetariańskie Składniki na 4 porcje: 1/2 kg marchwi, 20 dag kotletów sojowych, 1/2 kg kolorowej(...), sól, pieprz, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie: 1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym długim nożem rozetnij schab na jak największy i płaski płat. Delikatnie rozbij go...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć, bo dziś obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka...

  • Dieta dla alergika

    ..., oznaczonym symbolem HA na opakowaniu. Można podawać je zarówno noworodkowi, który od urodzenia musi być karmiony sztucznie, jak i niemowlętom odstawianym od piersi. Dawkuj nowości Rozszerzaj dietę(...), czy nie pojawiły się jakieś niepokojące dolegliwości. Gdy nic się nie dzieje, stopniowo zwiększaj ilość produktu i na stałe włącz go do diety. Po tygodniu zrób próbę z kolejnym pokarmem. Najlepiej...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...