• Informacje na temat:

    jak zrobic salate ę lodową

Przepisy na temat: jak zrobic salate ę lodową
  • Lunchboxy do pracy

    Nie ma jak posiłek przyrządzony w domu. Przygotowanie lunchu do pracy nie zajmie ci dużo czasu – przynajmniej zawsze wiesz, co jesz.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Sałatki makaronowe

    ...(sałatę rzymską możesz zastąpić sałatą lodową - ma ona trochę mniej smaku, ale jest równie chrupka jak rzymska i nie zwiędnie pod wpływem cięższego sosu). Pomidorki umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki(...) ziemne (niesolone). Mięso pokrój w plastry.  4. Makaron odcedź i przelej zimną wodą. Włóż go ponownie do garnka i połącz z warzywami. Przełóż do salaterki. Polej sosem i rozłóż na wierzchu mięso...

  • Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)

  • Pyszne i bardzo zdrowe, bomba vit.B i jeszcze raz B.

  • Zdecydowanie jedna z naszych ulubionych sałatek. Szybka, prosta i pożywna. Nadaje się na śniadanie, kolację, obiad czy nawet na przyjęcia. Polecam!

  • Za oknami czuć wiosnę, więc i na talerzu zrobiło się wiosennie. Zapraszam na lekką sałatkę w której podstawą jest sałata lodowa, delikatne pomidorki koktajlowe, ogórek i słodka papryka, a wszystko skropione prawdziwą oliwą z oliwek. Satysfakcja smaku gwarantowana :)

  • Kiedyś znajoma poczęstowała mnie pyszną sałatką. Forma podania była bardzo ciekawa. Wszystkie składniki były wrzucone na kawałki specjalnego białego sera w plasterkach. Efekt ciekawy wizualnie i bardzo smaczny. Koleżanka polewała tą sałatkę gotowym sosem z torebki wymieszanym z oliwą. Ja jednak wolą sama przygotować winegret, aby uniknąć niepotrzebnych, sztucznych składników.

  • Smaczny dodatek do grillowanych mięs do obiadu jak i na dietetyczną lekką kolację.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

Artykuły na temat: jak zrobic salate ę lodową
  • Co jeść w pracy?

    Mówią ci: masz odżywiać się zdrowo. Ideał? Jedz pięć zbilansowanych posiłków, najlepiej co trzy godziny. Tylko jak to zrobić, gdy jesteś zawalona robotą i nie masz czasu wyjść na lunch? Mamy dziesięć pomysłów na sycące przekąski do zrobienia w kilka minut.

  • W gorące dni lody kuszą, ale i straszą. Powszechnie nazywane są bomba kaloryczną. Czy możliwe jest, by lody były pyszne, a jednocześnie zdrowe i odchudzające? Paradoksalnie lody mogą być zdrowym przysmakiem. Na czym polega ich sekret? Lody przede wszystkim zawierają mleko. Tym samym dostarczają sporej ilości wapnia oraz białka, a także zawierają witaminy A, B2 i B12, D i E, potas i fosfor. A te pierwiastki zapobiegają osteoporozie, miażdżycy i chorobom nowotworowym. Oczywiście mowa o lodach...

  • Orzechy włoskie

    To smaczny i zdrowy symbol jesieni. Kto ich nie lubi? Świetne solo, fantastyczne zarówno w słodkim, jak i w słonym towarzystwie.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Sałatki wiosenne

    Nastał czas nowalijek, podawaj je więc tak często, jak to możliwe. Niech staną się kolorowym wstępem do lata!

  • Upały nie odpuszczają i nic nie wskazuje, że w najbliższych dniach nadejdzie ochłodzenie. Warto wiec przygotować orzeźwiające, domowe lody - idealny deser na gorące dni. Fot. 123RF/Picsel Lody na diecie - czy można je jeść? Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Tę tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich...

  • Księga smaków: Kukurydza

    Ma sporo kalorii, ale jest przy tym zdrowa, warto więc po nią sięgać jak najczęściej. Jest źródłem składników mineralnych, zawiera też witaminy i silne antyoksydanty. Kukurydzę można przyrządzać na(...) świetnie dogaduje się z kurczakiem, ananasem i sałatą lodową. Do miski wrzuć porwane liście sałaty lodowej, kawałki kurczaka i ananasa, krążki czerwonej cebuli i kukurydzę. Wymieszaj i polej sosem z jogurtu...

  • Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...(jogurtem) i rzodkiewką. Truskawki dobrze współgrają z gotowanym czy marynowanym burakiem, szparagami oraz ze świeżym ogórkiem. Urozmaicą też klasyczną mizerię. Świetnie komponują się z sałatą lodową, rukolą, liśćmi szpinaku oraz roszponką. W sałatkach wykwintnie smakują w towarzystwie ostrych serów - pleśniowego, fety i koziego. Ale warto łączyć je też z serami mlecznymi, jak mozzarella, ricotta...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...