• Informacje na temat:

    jak zrobić prawdziwy sos pomidorowy

Przepisy na temat: jak zrobić prawdziwy sos pomidorowy
  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ...doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Sos jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu.

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Pomidory mojego Taty są bardzo smaczne. Dostałam od Niego sporo dojrzałych a nie zjedlibyśmy ich szybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.

  • Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.

Artykuły na temat: jak zrobić prawdziwy sos pomidorowy
  • Jedzenie musi dawać szczęście

    ..., ponieważ to kuchnia węglowodanowo-mączna, bardzo bliska polskim potrzebom żywieniowym.  Ten trend stał się na tyle nasz, że pewnie w każdej kuchni jest oliwa, sos pomidorowy czy bazylia. - Tak(...) konkretną grupę ludzi, która je generuje. Mogą to być zarówno szefowie kuchni, krytycy kulinarni czy dziennikarze branżowi, jak i piosenkarze, politycy lub szachiści - inspiracje pochodzą obecnie zewsząd...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...połączenia. Pozbądź się całkowicie wszelkich tradycyjnych dodatków. Sos pomidorowy zamień na płynną, gęstą czekoladę, którą pokryjesz spód pizzy. Zamiast ostrej papryki i aromatycznych przypraw, dodaj(...) ludzi kojarzy makarony wyłącznie ze znanym nam z kuchni włoskiej intensywnym, pomidorowym sosem bolognese i kremową nutą spaghetti carbonara. W daniach azjatyckich można spotkać jedynie cienkie nudle...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Naturalne kuracje na kolkę wątrobową

    ..., wzdęcia lub zgaga. Oto kilka propozycji, jak się z nim uporać. Działaj rozkurczowo Napar z pokrzywy . Łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i parz 10 minut pod przykryciem. Pij ciepły (nigdy gorący(...) średnią temperaturę i przyłożyć ją do prawego podżebrza. Okłady z liści kapusty . 2-3 liście rozbij drewnianym tłuczkiem, połóż na chory bok, przykryj folią i przymocuj bandażem. Trzymaj go jak...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • 11 zdrowotnych pułapek: Tego lata ich nie unikniesz

    ...sięgaj też po sok pomidorowy i wodę kokosową - są bogate w potas. Nie jesteś przeziębiona, ale wyskoczyło ci zimno Pojawienie się opryszczki, gdy jest upał, traktujesz jak wybryk natury. Tymczasem(...) więcej luteiny To przeciwutleniacz, który działa jak filtr chroniący siatkówkę przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Można ją znaleźć w szpinaku, brokułach, żółtych owocach i warzywach. Dlatego...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • ​8 hitów na przyspieszenie metabolizmu

    ...kilogramów, masz wrażenie, że jesteś szczuplejsza. Jak uzyskać efekt? Kupuj tylko świeżą, taką, która ma lśniące, ciemnozielone listki. Jeśli nie zużyjesz całego pęczka naraz, resztę zawiń w lekko(...) apetytem. Dodatkowo są bogate w pektyny, rozpuszczalną frakcję błonnika, które także zmniejszają apetyt i wzmacniają uczucie sytości. Jak uzyskać efekt? Wystarczy zjeść połówkę owocu dziennie (nie...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...