• Informacje na temat:

    jak zrobić nalesniki do warzyw

Przepisy na temat: jak zrobić nalesniki do warzyw
  • Tacos na ostro

    Przygotuj samodzielnie w domu. Smakuje tak samo dobrze, jak w restauracji...

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Chudnij w zgodzie ze swoją naturą

    Szukasz pomysłów na posiłki, które będą smaczne, a jednocześnie pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy? Karolina i Maciej Szaciłło w książce "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą" zdradzają, jak jeść z przyjemnością i czuć się przy tym lekko. Przedstawiamy kilka przepisów ich autorstwa.

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

Artykuły na temat: jak zrobić nalesniki do warzyw
  • ​Naleśniki z sokiem z cytryny i cukrem

    .... Tak jak w Polsce w tłusty czwartek zjadacie multum pączków, my, Anglicy, mamy w tym samym tygodniu Pancake Tuesday - naleśnikowy wtorek - lub Pancake Day. (Czy czytając tę książkę, widzisz, ile jeden(...), naleśnikiem i w fartuchu, to on właśnie bierze udział w takim wyścigu. Te biegi są często sponsorowane, czyli biegacze zbierają pieniądze za każdy przebyty kilometr na jakiś zbożny cel, np. leczenie...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Zaparcia - jak sobie z nimi radzić

    ...ciasta otręby, siemię lniane, zarodki pszenne. Produkty te możesz wsypywać także do koktajli owocowych i warzywnych, płatków śniadaniowych. Nie przesadź jednak z ilością. Dorosła osoba może spożyć nie więcej niż cztery-pięć łyżek otrąb albo zarodków dziennie. Jedz warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler), bo pobudzają pracę jelit. Domowe sposoby Wypróbuj znane od dawna metody pobudzania do pracy...

  • Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie. Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    Pokaż mu, że są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Podpowiadamy, jak nakłonić malca do jedzenia jarzynek.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • ...• Warzywa - miksuj (jeśli to konieczne, nawet do konsystencji gładkiego kremu i dodawaj do sosów oraz zup. Możesz też nadziewać nimi pierożki. Możesz też usmażyć je w cieście naleśnikowym (np. kawałki kalafiora, brokułów) lub zrobić z nich placki (np. z cukinii). • Mięso - spróbuj upiec domowy pasztet lub przyrządzić minipulpeciki w smakowitym sosie (zrób taki, jaki malec najbardziej...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...