• Informacje na temat:

    jak zrobić murzynka ciasto

Przepisy na temat: jak zrobić murzynka ciasto
  • Pestki słonecznika

    ...nadziewane ciasteczka, po czym upiecz je. Można też dodać posiekane ziarna do samego ciasta - dobrze sprawdzą się np. jako dodatek do murzynka lub piernika. 4. "Chrupiąca" sałatka Słonecznik znakomicie(...) pesto Jeśli sama robisz pesto, możesz wzbogacić je pestkami słonecznika. Zastąpisz nimi orzeszki pinii, które są droższe. Ziarenka będą pasowały zarówno do klasycznego pesto bazyliowego, jak też do...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku małych niejadków, które nie Zapiekane z nadzieniem Wspaniałe zwłaszcza na imprezę(...) maśle i podać np. ze słodką śmietaną. Podobnie możesz przyrządzić ryż, wzbogacając go jeszcze o rodzynki. Składnik sałatki Jabłka sprawdzą się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też...

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • zawsze przed Wielkanocą piekę koszyk z ciasta na stół, wsadzam do niego rożne świąteczne słodkości-taka słodka ozdoba stołu :)

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach. A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Jest to bardzo proste i w godzinkę będziemy mieli całość z głowy. A taka domowa masa nie ma tyle cukru i mamy wpływ na bakalie, jakie się w niej pojawią: czy będzie to więcej orzechów, skórki pomarańczowej, czy też same rodzynki i migdały - nikt nic nie narzuca...

Artykuły na temat: jak zrobić murzynka ciasto
  • Dowiedz się, jak poskromić apetyt na słodkie

    Cukier jest tak samo silnie uzależniający, jak alkohol czy papierosy. Nic więc dziwnego, że tak trudno go sobie odmówić. Ale warto...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

  • ...skonczylam robic ciasto, od razu posmakowalysmy, czy dobre wyszlo :-D.   pod wieczor kropeczek stwierdzil, ze jest bardzo zmeczony i chce sobie polezec na kanapie. wydalo mi sie to podejrzane, bo(...) kanapie, wiec poszlam do niego, ale wydal mi sie niewyrazny, wiec dotknelam czola - gorace. zmierzylam temperature 38,5. jak na kropeczka, to nie jest wartosc przerazajaca, ale widac bylo po nim, ze czuje...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • ...ustach przystapic do robienia ciasta. 4. Gdy ciasto juz sie chłodzi w lodówce a galaretka stygnie wezwać do kuchni męża. 5. Poinstruować męża co należy zrobić z galaretką. 6. Wyjść z domu(...) na wierz ciasta. 10. Ze zdumieniem i lekka paniką obserwować jak galaretka błyskawicznie wsiąka w ciasto. 11. Z jeszcze większym zdumieniem i paniką obserwować jak galaretka zaczyna strumieniami...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Moja mama ma dar wprowadzania nerwowej atmosfery... Już wczoraj przegięła, ale machnęłam ręką, żeby nie było, że się unoszę... Ale dziś poszło o głupstwo... Miałam robić ciastka jak co roku. Zawsze robiłam takie kruche z bakaliami i miodem. W tym roku moja mama wymyśliła, że wykorzystamy to, co przywiózł jej mąż z Niemiec. Otóż w trzech paczkach było gotowe ciasto, trzeba było je tylko...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...