• Informacje na temat:

    jak zrobić małe kruche ciasteczka

Przepisy na temat: jak zrobić małe kruche ciasteczka
  • Marcepanowe święta

    Nie tylko przyprawy korzenne, które nadają piernikowi aromatu, ale też marcepan - oto, co może posłużyć do przygotowania świątecznych słodkości. Jessica Meinhard zdradza, jak z wykorzystaniem tej migdałowej masy przygotować małe co nieco.

  • U mnie z sernikiem i ciasteczkami jest tak, jak u wszystkich innych ludzi z minerałami i witaminami. Mój organizm do przeżycia regularnie potrzebuje określonej ich dawki. A ponieważ koncepcja umierania zupełnie mi nie leży, to piekę... tym razem serniczki waniliowe. Inspiracją był klasyczny przepis pani Świątkowskiej, który pomodziłam troszkę na swoje.

  • Ciasteczka są bardzo kruche, ładnie prezentują się na świątecznym stole.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Smaczne mini pieczywko na drugie śniadanie.

  • Niezwykle kruche małe co nieco dla wielbicieli kokosu. Moja mała, prywatna podróż sentymentalna do foremek, którymi, będąc dzieckiem, wycinałam ciasteczka z moją Mamą. :)

  • Małe,szybkie co nie co:)

  • Urocze, zabawne ciasteczka, co to w mgnieniu oka znikają.

  • Pyszne i łatwe do przyrządzenia ciasteczka. Z podanej porcji wychodzi około 40 sztuk (w zależności od wielkości foremek).

Artykuły na temat: jak zrobić małe kruche ciasteczka
  • Ewa Wachowicz: Jak odnaleźć miłość

    ...tradycyjnych krakowskich pierniczków, które są robione na leżakowanym cieście. Wyrabiam to ciasto na wiele tygodni przed świętami. Ono sobie leżakuje, czekając, aż tuż przed świętami zrobię z niego ciasteczka(...) dziadkowie mieszkający w sąsiedniej wiosce, oddalonej od naszej o pięć kilometrów, byli odcięci od świata. Na kolację wigilijną przyjechali do nas saniami. Pamiętam, jak na nich czekaliśmy. Stałam w oknie...

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Święta Bożego Narodzenia to czas gotowania i przygotowywania słodkich wypieków. Oprócz tradycyjnego makowca, keksu i sernika, warto pamiętać o drobnych słodkościach, które pokochają nasze dzieci i wnuki. Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników na najlepsze świąteczne ciasteczka. Fot. 123RF/Picsel Małe ciasteczka dostarczają nam wiele przyjemności. Są nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądają. Co bardzo ważne ich przygotowanie możemy zamienić w wielką świąteczną zabawę, angażującą całą...

  • Piknikowy kosz pełen słodyczy

    Domowe ciasteczka i słodkie przekąski – niezastąpione podczas majówki.

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Szczupła i zdrowa dzięki dobrym tłuszczom

    Wystrzegasz się tłuszczu w każdej postaci? Dlatego że tuczy i jest niezdrowy? Nie do końca tak jest. Radzimy, jak omijać tłuszczowe pułapki, który wybierać i jak go jeść, aby ci dobrze służył.

  • Prosty przepis na wyjątkowo smaczne ciasteczka, które możecie przygotować razem z dziećmi. Składniki: 130 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić na ok. 60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką, na placek o...

  • Mapa smaków mojego życia

    Jak smakuje miłość? Czym pachnie pierwsza podróż? Mają w głowie obrazy związane z najważniejszymi dla nich momentami, ale przede wszystkim – smaki, które towarzyszyły tym chwilom. Kucharze Anna Starmach, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski rysują kulinarną mapę swojego życia.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...