• Informacje na temat:

    jak zrobić lukier

  • To prostsze niż myślisz! Służy do ozdabiania oraz wzmacniania smaku pączków oraz wielkanocnych mazurków i bab.

    To prostsze niż myślisz! Służy do ozdabiania oraz wzmacniania smaku pączków oraz wielkanocnych mazurków i bab.
Przepisy na temat: jak zrobić lukier
  • ​Jak zrobić dobry lukier?

    Przygotuj idealny lukier do świątecznych bab, pysznych pączków i ciast. To prostsze niż myślisz!

  • Żeby zrobić dobry lukier trzeba dobrze ubić białka.. - Ot cały sekret lukru. Dzisiaj rano znalazłam dosyć ciekawy filmik o tym Jak zrobić lukier królewski ? Po obejrzeniu rzeczywiście okazało się to banalnie proste, więc...

  • Makowiec jak u mamy

    ...migdałowego łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki bułki tartej Lukier: białko 15 dag cukru pudru skórka pomarańczowa Przygotowanie: 1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do(...), włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Zrób lukier, udekoruj.

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...●szczypta soli ●tłuszcz i bułka tarta do formy; nadzienie: ●po 15 dag rodzynek, susz. śliwek, fig, orzechów ●10 dag susz. moreli ●gotowy lukier i posypka (2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców(...) tarta do formy; nadzienie: ●20 dag rodzynek ●garść susz. moreli ●na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, cytryna; posypka (posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: Drożdże...

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    Właśnie wyjęte z piekarnika ciasteczka, drożdżówki albo sernik kuszą, żeby zjeść je do ostatniego okruszka. Ale warto przecież zostawić sobie coś na później. Podpowiemy ci co zrobić, by wypieki nawet po kilku dniach nie były wyschnięte i czerstwe.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

Artykuły na temat: jak zrobić lukier
  • Domowe donaty z lukrem

    ...z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto. Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym(...) przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc). Następnego...

  • Domowe przysmaki zwykle smakują nam lepiej. Często też są zdrowsze niż rzeczy kupione w sklepie, bo nie zawierają dodatkowych polepszaczy i barwników. Zobaczcie, jak samodzielnie zrobić domowy jogurt! Kucharz Piotr Kucharski podał w "Dzień Dobry TVN" prosty przepis na domowy jogurt. Wystarczy mleko, jogurt i... nieco cierpliwości. Proste? Zobaczcie sami! Dzień Dobry TVN/x-news

  • Waniliowa kremówka z lukrem

    ...o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście(...) utrzeć lukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Placki przełożyć kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować lukrem. Wstawić na godzinę do lodówki...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • O macierzyństwie bez lukru

    Macierzyństwo, oprócz chwil niemalże metafizycznych, bywa męczące. Dla wielu wciąż brzmi to jednak jak bluźnierstwo. O radościach i udrękach bycia mamą bez lukru opowiada Dorota Smoleń - mama Piotrusia i Michała, pomysłodawczyni bloga "Macierzyństwo bez lukru", autorka poradnika "Mamo dasz radę".

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Macierzyństwo z lukrem i cukrem, poproszę

    ...przechodził do rzeczy czyli zapełniania brzuszka, nie było to aż tak czasochłonne jak się spodziewałam. Na początku przebieranie i kąpanie maluszka wywoływało u mnie dreszcz emocji, ale szybko nabrałam w tym(...) i moje dziecko było wyjątkowo ugodowe, a może po prostu podeszłam do macierzyństwa metodycznie i bez kompleksów. Jedyne co mnie dołowało to brak pewności czy robię wszystko jak należy, czy dziecko na...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

Wideo na temat: jak zrobić lukier
  • Sposoby na udane ciasta

    Przygotowanie ciasta biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić wiele trudności. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Marieta Marecka pokazała i wyjaśniła, jak zrobić idealne ciasta i ciasteczka. Na stole w programie pojawiły się takie wypieki jak: biszkopt, kruche maślane ciasteczka oraz ciasto drożdżowe z bakaliami i lukrem różanym.