• Informacje na temat:

    jak zrobić ładne pierogi

Przepisy na temat: jak zrobić ładne pierogi
  • Wiesz jak zrobić idealne?

    ...odrobiną wody i przyciśnij. Uważaj również, by farsz nie dostał się do brzegu pieroga, bo może się on rozpaść podczas gotowania. 3. Pierogi po wyjęciu z wody, by się nie sklejały, układaj w odstępach na talerzu. Gdy obeschną z jednej strony, przełóż na suchy talerz drugą stroną. Na koniec posmaruj je pędzelkiem zanurzonym w oleju. Tak przygotowane pierogi możesz układać w pudełeczku...

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to(...) zmiatał z talerza. W chwilach wątpliwości radziłam się mamy, ale ona wszystkiego dodawała "na oko". "Czego brakuje?" - pytałam. "No, przecież od razu widać, że oleju!", "Ile dodać?", "Jak to ile?! Na...

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

Artykuły na temat: jak zrobić ładne pierogi
  • Problem z pierogami

    Problem z pierogami z miesem mam... otoz dzis podalam na kolacje ale jak na francuski gust sa... za suche. Nie wiem z czym je podawac by byly lepsze?...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • Mamo dorośnij!

    Matka. Jest wzorem kobiecości. Daje poczucie bezpieczeństwa. Dziewczynki marzą, by przyszła do szkoły ładnie ubrana, żeby piekła najlepsze ciasto. Ale są matki, którym źle w tej roli. Ekscentryczki, artystyczne dusze, czują się wolne jak motyl i córkom też nie stawiają granic. Co to znaczy dla dziecka? W relacji z taką mamą więcej jest miłości i zaufania czy pretensji?

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Wolno czytać przy obiedzie

    Lubimy rozmawiać o jedzeniu i na głodnego, i w trakcie posiłku, i kiedy jesteśmy syci - mówi profesor Jerzy Bralczyk. I uważa, że nazwy potraw mogą dodawać im smaku. Właśnie napisał o tym książkę. Skąd się wzięły gołąbki, kanapki i klops, dlaczego dorsz nie miał szczęścia do nazw, co mają wspólnego pierogi z libacją? Smakosze, to będzie lektura dla was.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Złość nasza powszednia

    Ręka na klaksonie samochodu i krzyk: "No jedź, ty...". Niemiła uwaga do ekspedientki. Szarpnięcie smyczą ulubionego psa. Czy to jeszcze ty, kulturalna, dobrze wychowana osoba, czy może zmieniasz się w okropną panią Hyde? Złość. Czasem jest silniejsza niż my. Wybuchamy agresją, bo przerasta nas życie: frustruje praca, przytłaczają obowiązki. Co ma zrobić kobieta, czując że nie panuje nad emocjami?

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...