• Informacje na temat:

    jak zrobić krem z pora

Przepisy na temat: jak zrobić krem z pora
  • Pora na pora

    Szef kuchni w hotelu Ritz-Carlton w Nowym Jorku, chcąc uczcić jakoś otwarcie ogrodu na dachu hotelu (w 1910 roku to była zupełna nowość) opracował nową zupę, krem z porów, którą uszlachetnił lekko(...)- kremy z porów smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wspomniana wyżej zupa Vichyssoise, ma właśnie dwie wersje, na zimno i na ciepło. Co ciekawe, jedną z niewielu zup jakie znajdziemy w duńskiej...

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Tort na osłodę jesieni

    Jesienią często mamy gorsze samopoczucie. Jak można poprawić sobie nastrój? Dla tych, którzy lubią łakocie, podajemy przepis na tort bezowy. I choć torty najczęściej serwuje się w urodziny, tak samo dobrze mogą smakować w każdy inny dzień.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Powrót do korzeni - dosłownie i w przenośni

    ...tylko ugotować czy upiec. Z pietruszki można zrobić np. zupę krem z dodatkiem gruszki albo budyń, a z batatów upiec ciasto brownie. "My, Polacy, przestaliśmy wstydzić się rodzimej kuchni. Niegdyś(...) mają wartość, jeśli się je dobrze rozumie - dyktuje nam, co mamy jeść w określonych porach roku. Tak, więc w miesiącach takich, jak styczeń, luty czy marzec do dyspozycji pozostawały cebula, ziemniaki...

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...pewność, że jemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz. Jakich produktów nie powinno zabraknąć w zimowym menu? Zimą nasza kuchnia(...) sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Nowalijki kontra mrożonki – co wybierać?

    Jakie są plusy nowalijek? Świeże warzywa zawsze wprowadzają większe urozmaicenie i poprawiają smak potraw. Szczególnie ważne jest to po zimie kiedy każdy spragniony jest powiewu wiosny. Każde warzywo będzie dostarczało błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie, a także witamin i składników mineralnych niezbędnych do większości funkcji organizmu. A jakie minusy? Nowalijki często są...

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

Artykuły na temat: jak zrobić krem z pora
  • Pora na wiosenny detoks

    Regeneracja włosów Wiosenne porządki warto zrobić także... na głowie. Pomogą ci w tym preparaty do zadań specjalnych. Początek wiosny to dobra pora na podcięcie końcówek lub nawet całkowitą zmianę(...) odżywczy balsam - regenerujący lub ujędrniający. Zwróć uwagę na takie składniki jak np. zielona herbata, witamina E czy koenzym Q10. Odświeżona, promienna twarz By cera była rozświetlona i pełna energii...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Kruche naczynka: Najlepsza pora, by je wzmocnić

    ...pajączków jest niewiele, poradzi sobie z nimi domowa pielęgnacja i jeden, dwa zabiegi w gabinecie. Warto to zrobić przed zimą, bo wtedy twarz będzie narażona na niekorzystne działanie mrozu i wiatru i większe osłabienie naczynek. Łagodny demakijaż chroni naskórek Oczyszczając skórę, traktuj ją jak wyjątkowo wrażliwą i stosuj łagodne preparaty przeznaczone dla niej. Najlepiej sprawdzi się płyn...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Jak zrobić makijaż korygujący?

    ...tonikiem, by przywrócić skórze równowagę pH. Gdy twarz będzie już sucha, wmasuj w nią porcję kremu lub serum, którego używasz na co dzień i poczekaj kilka minut, aż kosmetyk dobrze się wchłonie(...) idealnie do kolorytu cery. Po nałożeniu powinien "stopić się" ze skórą. W drogeriach znajdziesz podkłady o różnej konsystencji: w płynie, w kremie, w piance. Kosmetyk dobierz do potrzeb cery (np. matujący...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Pięć naturalnych sposobów na rozszerzone pory

    ...powiększone pory. Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością ekstrakt różany jest świetnym wyborem, ale możesz stworzyć swoją własną, domową wersję płynu. Jak to zrobić?   Mleko zmieszaj z wodą mineralną(...) i zanieczyszczenia, czego konsekwencją są rozszerzone pory i szara, zmęczona cera.  W walce z rozszerzonymi porami należy stosować zabiegi oczyszczające, złuszczające oraz ujędrniające skórę. Profesjonalną...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Jak prawidłowo nakładać krem

    Aplikacja kremów do twarzy wydaje się być czynnością łatwą i przyjemną, ale czy zawsze jest skuteczna? Istotna jest nie tylko jakość zakupionego produktu, ale również, to w jaki sposób zostanie on rozprowadzony na skórze. Sprawdź, czy dotychczas robiłaś to prawidłowo.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...