• Informacje na temat:

    jak zrobić konserwę

Przepisy na temat: jak zrobić konserwę
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...estragon. Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem. IV. Galareta jak tort Za 22 zł: Składniki: ●1,5 l bulionu ●ugotowana pierś(...) z niego zrobić dekoracje). Ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 175°C.   Za 27 zł: Składniki:    ●2 puszki tuńczyka w sosie...

  • Urwała się zawleczka od puszki z konserwą lub w ogóle jej tam nie było? Możesz oczywiście próbować otworzyć ją nożem, ale niepotrzebnie możesz go stępić lub sam się pokaleczyć. Bezpieczniej będzie zwykłą łyżką kuchenną.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

Artykuły na temat: jak zrobić konserwę
  • Jak zaradzić jelitówce?

    Nie ma leku na wirusowe zakażenie żołądka i jelit. Co więc możemy zrobić, by złagodzić przykre dolegliwości?

  • Konserwa - kiedyś stanowiła niezbędny element wyposażenia plecaka każdego turysty. Dziś również nietrudno znaleźć ją na biwakach. Jednak, co tak naprawdę kryje w sobie ta metalowa puszka? Fot. 123RF/Picsel Nie tak dawno temu, pakowanie na biwak rozpoczynaliśmy od zrobienia solidnego zapasu konserw, które doskonale sprawdzały się, jako posiłek w polowych warunkach. Z oczywistych względów, najbardziej zainteresowało nas, ile mięsa znajduje się w konserwach. Czy w ogóle je tam znaleźliśmy? Na...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    Płaty łososia czy dorsza, które leżą w supermarketach wyglądają jak świeże ryby, prosto z połowu. Tymczasem wszystkie były zamrażane co najmniej do temp. -20°C. To standardowa procedura, która nie wpływa na jakość ryb. Jest konieczna nie tylko ze względu na transport. W tej temperaturze giną ewentualne pasożyty. To nie znaczy, że różowiutki łosoś jest zdrowy. Niezależnie od tego, czy jest...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Mamma mia! Abba znowu śpiewa!

    ...miliard dolarów, a oni... grzecznie odmówili. - Chcemy, żeby ludzie zapamiętali nas takimi, jakimi byliśmy - młodzi, pełni energii i ambicji - usprawiedliwiał decyzję Björn. Wyjątkowo niechętna(...) album "Arrival", z takimi hitami jak "Dancing Queen", "Money Money" i "Fernando", wszystkie stacje telewizyjne marzyły, by ABBA nagrała u nich choćby krótki recital. Proponowały wielkie pieniądze...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Co jeść w pracy?

    Mówią ci: masz odżywiać się zdrowo. Ideał? Jedz pięć zbilansowanych posiłków, najlepiej co trzy godziny. Tylko jak to zrobić, gdy jesteś zawalona robotą i nie masz czasu wyjść na lunch? Mamy dziesięć pomysłów na sycące przekąski do zrobienia w kilka minut.

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Botoks: Pożądana trucizna

    ...mikroigłową, i z punktu widzenia regeneracji komórek są to metody lepsze. Istnieją jednak takie problemy, jak np. "lwia zmarszczka", na które medycyna estetyczna, mimo dynamicznego rozwoju, nie wymyśliła(...) zastosowania. Trzeba tylko uważać, by nie przesadzić i nie pozbawić twarzy mimiki. Czoło można "zrobić na blachę", jednak to nie jest dobry pomysł. Korzystniejszy będzie zabieg pozwalający zachować pewną...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...