• Informacje na temat:

    jak zrobić grzybowa

Przepisy na temat: jak zrobić grzybowa
  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Pieczarki na 10 sposobów

    ...możesz posypać natką pietruszki. Do sałatki Zarówno surowe, jak i podsmażone czy podduszone pieczarki mogą być doskonałym dodatkiem do wielu sałatek - zarówno warzywnych, jak też z mięsem (grzyby(...) np. zapieczone. Pastę do nafaszerowania tych grzybów możesz zrobić np. na bazie jajek, fasoli lub sera. Do jarskich kotletów Bezmięsne kotlety, np. z jajek czy warzyw, będą o wiele lepiej smakowały...

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    ...ją poszatkuje, można traktować ją jak białą kapustę. Wówczas można ją udusić, zrobić z niej łazanki, usmażyć z chili i dodać do makaronu albo podsmażyć z dynią z odrobiną wędzonej papryki wbić w to(...) wydawałaby się dosyć pospolita, a można zrobić z niej mnóstwo rzeczy - pomijając fakt, że jest składnikiem wielu dań zawierających inne jarzyny. Warzywa to dla mnie temat rzeka. Jadam je na co dzień...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

Artykuły na temat: jak zrobić grzybowa
  • Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY – prawdziwa perła wśród sosów WINIARY. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza głównie doskonałej kompozycji grzybów, ziół i przypraw, inspirowanej tradycyjnymi recepturami. Doskonały do mięs w każdej postaci: pieczonych, duszonych i smażonych. Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY wyróżnia się wyjątkowym, grzybowym smakiem, który...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Grzybowe smakołyki

    Pora wybrać się do lasu, licząc, że grzybów będzie w bród. To pozwoli nam zrobić pyszne dania za naprawdę niewielkie pieniądze.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Jak przygotować święta i nie zwariować

    Zanim będziemy mogli cieszyć się wspólnie spędzonymi chwilami z najbliższymi przy wigilijnym stole, czeka nas ogrom pracy i wysiłku, jaki musimy włożyć w przygotowania zarówno przysmaków, kupno prezentów i najtrudniejszych i najbardziej nielubianych świątecznych porządków. Sprawdź, jak to wszystko spokojnie przygotować.

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Rok w ogrodzie: Jak dbać o rośliny?

    ...interwencyjnie. Mam tu na myśli walkę ze szkodnikami i chorobami. Zrobić zdjęcia ogrodu w pełnym rozkwicie - przydadzą się zimową porą. Jesień Podobnie jak wiosną jest mnóstwo pracy(...) z nastawieniem, że teraz liczy się tylko to, co chcecie zrobić, macie właściwe narzędzia i uzbrojeni jesteście w pozytywną energię - możecie zdziałać cuda. Wiosna Kiedy ogród budzi się z letargu, to czas...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Klasyczna carbonara z chrupiącą posypką

    To jedno z najpopularniejszych rzymskich dań, ale łączenie szynki, jajek, sera i makaronu jest powszechne w całych Włoszech. Przepis na idealną carbonarę stanowi przedmiot sporów – na pewno trzeba wyszukać jak najlepsze guanciale, nie skąpić świeżego pieprzu i kontrolować temperaturę na patelni. Uwielbiam klasyczną recepturę, ale dodatek chrupiącej grzybowej bułki tartej to wspaniałe, oryginalne...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...