• Informacje na temat:

    jak zrobić groszek w słoikach

Przepisy na temat: jak zrobić groszek w słoikach
  • Rodzinne śniadanie

    ...w rękawie do pieczenia, dodaj kilka łyżek wody i pokrojone cebule. Zadbaj o to, by w rękawie było jak najwięcej powietrza. Zrób też kilka nakłuć widelcem. Piecz około 90-100 minut (lepiej piec dłużej niż(...). Dodaj pokrojone ogórki kiszone, groszek i jajka. W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki. Powstały sos dodaj do warzyw...

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., by galaretka lekko stężała. Marchewki i paprykę pokrój, osącz groszek. Zimną wodą opłucz 4 filiżanki. Na dno każdej wlej trochę tężejącej galaretki. Zastudź. Na przemian układaj na niej połówki jajek(...) groszek. Zimną wodą opłucz 4 salaterki. Na dno każdej wlej trochę tężejącej galaretki. Zastudź. Na przemian ułóż na niej połówki jajek i warzywa. Zalej resztą galaretki, wstaw do lodówki na kilka godz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...papryki -20 dag groszku cukrowego -szkl. czarnych oliwek -olej -czerwona cebula -20 dag niedużych, dojrzałych pomidorów -sól, pieprz Jak przygotować? - Groszek cukrowy ugotuj krótko na dużym ogniu(...) -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś...

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

Artykuły na temat: jak zrobić groszek w słoikach
  • Roladki drobiowe z pesto

    .... Wlozyc mieso. Ja podalam z makaronem i swiezym zielonym groszkiem bo to sezon na groszek!!! Wiem, wiem luskac groszek to zajmuje troche czasu ale jaki pyszny rezultat!

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Księga smaków: Śledź

    ...śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę. W pysznej sałatce Śledzie marynowane będą wybornie smakować w sałatce z ziemniakami, kwaśnym jabłkiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem. Wymieszaj wszystko z sosem majonezowo- jogurtowym, wsyp natkę i dopraw do smaku. Sałatkę śledziową można też zrobić z marynowanymi buraczkami lub zielonym...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Polacy są coraz bardziej "fleksi", jeśli chodzi o dietę

    ...najróżniejsze kasze - jaglaną, gryczaną czy mój ulubiony pęczak. I teraz tak: z ugotowanej kaszy i roślin strączkowych na początek możemy zrobić jakieś kotlety - mieszamy kaszę z soczewicą czy z cieciorką(...) się do tego przyzwyczai. Jak skorzystać z programu i ile osób już to zrobiło? -  Na naszej stronie należy zostawić swój adres mailowy. Każdego dnia będą przychodziły do nas przepisy na zbilansowane...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi Wasze Babcie i Mamy usilnie nakłaniały Was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Przygotowania do świąt – zakupy czas zacząć!

    Początek grudnia to moment, w którym często rozpoczynamy planowanie listy gości oraz potraw, jakie pojawią się na wigilijnym stole. Niewielu z nas zdaje sobie też sprawę z tego, że już teraz możemy(...) i z domu wyrusz już dziś! Unikniesz dzięki temu stania w kolejkach i nerwowych zakupów na ostatnią chwilę. Kup już dziś Jeżeli już dokładnie wiesz jakie dania zaserwujesz podczas Wigilii, masz problem...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...w jakimś miejscu dotknięte rdzą - takie najlepiej odstawić. Klasyczne pokrywki twist metalowe co prawda świetnie sprawdzają się w procesie pasteryzacji, ale ich wewnętrzna plastikowa powłoka nie(...). W ostateczności, można wyłożyć denko folią termoodporną lub pergaminem. Jeśli chodzi o trwałość przetworów, to te mniej trwałe umieszczać należy w małych słoikach, a bardziej trwałe - w średniej...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...