• Informacje na temat:

    jak zrobić gołabki

Przepisy na temat: jak zrobić gołabki
  • KALABY (gołąbki z ziemniakami)

    ...z cebulą (zetrzeć tak jak do placków ziemniaczanych) dodać 1 jajko, sól i pieprz do smaku i zawijać w wcześniej zaparzone liście kapusty. Gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. (Gołąbki później(...) mleka, zahartować i wlać do sosu. Tak zrobiony sos wlać do gołąbków i gotować razem jakieś 10 minut. UWAGI: Do naczyniu w którym gotujemy gołąbki można dać na spód pare liści kapusty, żeby gołąbki się...

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Naleśniki z młodą kapustą

    ...do smaku. Wyjmij listek i ziele. Farsz nałóż na naleśniki. Zwiń je jak gołąbki. 3. Udekoruj natką. Od razu podawaj.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Ryż na 5 sposobów!

    ...dietetyczne! Możemy też nie zawijać ryżu w liście kapusty w formie gołąbków, tylko zrobić z nich sakiewki wiązane u góry (uduszą lub upieką się szybciej niż tradycyjne danie). Na zdrowy deser(...), gdy nadamy mu wybrany smak dowolnymi dodatkami (słodkimi lub słonymi czy ostrymi). Awaryjne ciasteczka Ryż, który się rozgotował, może się przydać do... ciastek! Zrób je tak, jak zwykłe, tylko...

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...najlepsze. A jest jakaś potrawa, której Siostra nie lubi? - Staram się jeść wszystko, co ktoś przygotuje. Nawet przypraw nie dodaję. Wiem bowiem, że każdy, kto gotuje, stara się to zrobić jak najlepiej(...) się jednej wieczerzy wigilijnej. Po posiłku w domu odwiedzało się rodzinę i tam również się wieczerzało. Dziś na stole w Wigilię króluje karp. Jak pojawił się w naszej tradycji? - Karp nie jest...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...początku". Znaczy - nie było zupy. Albo: "Co, końca nie będzie!?". Tak pytał o kompot. A co księża lubili najbardziej? - Wszystko jedli. Proboszcz, kiedy pojechał gdzieś na odpust czy imieniny, to jak(...) i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak...

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

Artykuły na temat: jak zrobić gołabki
  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    ...zatem, skąd wzięła się ich przewrotna nazwa? Prawdopodobnie pochodzi od ukraińskiego holubci , oznaczającego gatunek ptaka "ukochanego" przez wszystkich mieszkańców miast - gołębia. Podobnie jak my hołubimy coś bardzo dla nas cennego, tak gołąbki otulają opieką z kapuścianych liści swój apetyczny farsz. Jak myślisz, co można ukryć w tym smakowitym zawijasie? Wszystko, czego dusza zapragnie...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Pieczone golabki co leca same ?

    Wypieczone naturalnie w piekarniku. Tak mnie naszly te golabki Anabel, ze zaczelam sie zastanawiac nad  moimi wersjami. Jak sie juz pozastanawialam podczas...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Naleśniki z młodą kapustą

    .... jeszcze raz posól do smaku. Wyjmij listek i ziele. Farsz nałóż na naleśniki. Zwiń je jak gołąbki. Udekoruj natką. Od razu podawaj. Zobacz także:

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • :)

    Po pierwszym serniku przyszła pora na pierwsze w  życiu gołąbki. Pierwszy raz miałam okazję sama je zrobić, bo w domu mamuś jak  się dorwie do kuchni to...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • ...przwlokl ten wicher. Ja nie czulam. Gdzies w okolicy Teramo ( 40 km od Ascoli ) troche potrzepalo. Pogoda, jak mowia Wlosi kompletnie w grudniu nienormalna. A dzis ostatni moj pelny dzien pracy. Jutro(...) przyjechal do San Benedetto. Ja nie wiem o ktorej bede wolna to trudno cos zaplanowac. A w Ascoli dzis rusza wielki targ przed Bozym Narodzeniem. jak co roku. To niech dzis i jutro rano po nim polazi...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...