• Informacje na temat:

    jak zrobić domowe wędliny

Przepisy na temat: jak zrobić domowe wędliny
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.

  • Znowu mięsko? Ano mięsko, zima jest, trzeba jeść konkretnie. A kanapka z takim domowym baleronem to za niezły lunch wystarczy. Bez chemii, oczywiście! Z kilograma (około) karkówki - (około) 80 dag pysznego baleronu. Jak chce UE - bez wędzenia, parzony!

  • Czy da się zrobić prawdziwe lody w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu?

  • Kilka razy w roku przygotowuję takie domowe wędliny,sa bardzo smaczne.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Obecnie jest bardziej modna niż nowoczesna i trendy, taki odgrzewany kotlet. Warto jednak się nią zainteresować ponieważ można ją zastosować do wyroby domowych wędlin, a to coś nowego.

  • Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce - zrobię sobie sam szynkę i baleron. Bez chemii!

  • Miesiąc czekania! Dokładnie 32 dni! Ale warto! Zapeklowany schab, otoczony w ziołach i suszony na wolnym powietrzu - prawie szynka parmeńska! Doczekałem się, spróbowałem - sklepowe wędliny poszły do kosza! I cena również zachęcająca - wyszło ok. 23 zł za kilogram rewelacyjnej wędliny!

  • O domowych wędlinach można mówić długo... Z ok. 1 kg karkówki powstało ok. 75 dag domowej pieczeni w ziołach. Kiepski interes? Przytoczę etykietę "polędwicy sopockiej" znanej firmy sprzedawanej pod logo baaaaardzo dużej sieci dyskontowej. Polędwica wieprzowa (?) - 81% woda, sól, białko wieprzowe kolagenowe (jak ktoś nie wie co to jest , bo ja nie wiem, tu link http://www.ciam.pl/skladnik-bialko-kolagenowe-wieprzowe), stabilizatory: trifosforany, cytryniany sodu, białko sojowe, wzmacznicz...

Artykuły na temat: jak zrobić domowe wędliny
  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    Jeśli poprzedniego dnia ugotowałaś za dużo makaronu lub ziemniaków, wykorzystaj je: dodaj np. kawałki wędliny, zalej jajkami rozkłóconymi ze śmietaną i zrób zapiekankę.  Ze zwiędłej włoszczyzny(...) lodu, zamroź, potem zapakuj do pudełka i traktuj jak kostki rosołowe.  Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków! Polej je oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku. Wyjdą świetne chipsy. Oczywiście ziemniaki...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...

  • Jak nie mieć finansowego kaca po świętach

    Przedświąteczna atmosfera sprawia, że ulegamy gorączce zakupów. A potem przychodzi wyciąg z konta i łapiemy się za głowę, na co wydałyśmy aż tyle. Podpowiadamy, jak tego uniknąć.

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • Zakupy z głową. Oto, jak je robić!

    ...? – zapytała. – Zakupy dobrze jest zaplanować. Zawsze wybierajmy się na nie z listą. Dzięki niej unikniemy kupowania niepotrzebnych rzeczy „na promocjach”. – Jak zrobić tę listę? – Warto ją przygotować(...) konieczności kupowania kolejnych produktów na ostatnią chwilę. Na bieżąco będzie pani uzupełniać tylko świeże produkty, np. pieczywo, wędliny czy owoce. – Czy warto kupować przecenioną żywność...

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie...

  • Wielkanocne rady Magdy Gessler

    ...- Wielkanoc to święto świniobicia, postawmy na swojskie kiełbasy i wędliny - apeluje restauratorka.

  • Upały nie odpuszczają i nic nie wskazuje, że w najbliższych dniach nadejdzie ochłodzenie. Warto wiec przygotować orzeźwiające, domowe lody - idealny deser na gorące dni. Fot. 123RF/Picsel Lody na diecie - czy można je jeść? Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Tę tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich...