• Informacje na temat:

    jak zrobić dobry kociołek

Przepisy na temat: jak zrobić dobry kociołek
  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Wspomnienie barw jesieni natchnęło mnie do tego, aby zrobić dzisiaj na śniadanie puchate i pyszne amerykańskie naleśniki. Żeby było jak w filmach, podałam je z syropem klonowym. Takie małe szczęście na powitanie dnia :-)

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

Artykuły na temat: jak zrobić dobry kociołek
  • Warmia i Mazury. Odkryj je na nowo

    Agroturystyka w Polsce zmienia się i proponuje zupełnie nowe doświadczenia, o jakich kilkanaście lat temu mogliśmy tylko pomarzyć. Jak znaleźć w nowej ofercie to, co będzie odpowiadało naszym potrzebom i dlaczego warto wybrać się na Warmię lub Mazury?

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Monika Brodka: Moje zmysły

    ...yuzu, skórkę dodaje się nawet do kąpieli. W kuchni japońskiej zakochałam się od pierwszego dania. Jest delikatna, ale bogata w smaki. Czasami też bardzo prosta. Wystarczy kociołek z gotującą się wodą(...) Trisno Hamid, przygotowałam dwie kolacje degustacyjne - dla 17 i 25 osób. Nie wiedziałam, jakiej koordynacji rąk, nóg, mózgu wymaga ta praca! Wspaniałe doświadczenie, ale potem przez dwa miesiące nie...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • W pułapce kreatywności

    Ktoś wyliczył, że obowiązuje ponad 60 definicji kreatywności. Co tak naprawdę oznacza kreatywność? Prof. Rafał Ohme: - To nic innego jak umiejętność znalezienia rozwiązania w sytuacji, w której(...) szukasz wyjścia z nowej, nieznanej sytuacji. Na tym polega przecież akt twórczy: musimy "wyjść spod parasola", który poza nami widzi jeszcze 6 mld ludzi na ziemi. Jak się ma kreatywność do odwagi...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawsze, bez względu na dodatki, dokona takich samych szkód w organizmie. ★ Zrób test: Aby ustalić, jak się odżywiasz, zaznacz (uczciwie!) na wykazie produkty, które jesz najczęściej. Wiedząc, które są najważniejsze dla zdrowia, od razu zobaczysz, jak dużej korekty wymaga twój jadłospis w stosunku do zaleceń. ★ Zaszalałaś? Jutro to naprawisz. Skusiłaś się na...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Kronika slubna - Przygotowania

    ...produkuje. Obiad zamowiony w restauracji do ktorej po mszy i po przyjeciu bufetowym w domu pojedziemy. Obiecuje menu opisac, jak i cala wlasciwa uroczystosc. W restauracji maja juz zdjecie(...) zdjec zrobilam. Sama mam dwie kiecki wystawione do prasowania. Powiewna, jakby bylo cieplo i niestety czarna welurowa na wypadek pogody, jak dzis. I mysle, ze jednak bede robic za czarno- srebrna...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...