• Informacje na temat:

    jak zrobić dobre babeczki

Przepisy na temat: jak zrobić dobre babeczki
  • ...waszemu wypadowi uroku. Za to przygotowywanie posiłku na miejscu może być całkiem zabawne. Oto kilka przykładów piknikowego menu: Fondue serowe Babeczki piknikowe Roladki z czerwonej papryki...

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • Dzień Zdrowego Śniadania –  smakowite święto każdego z nas

    Choć świadomość ta systematycznie wzrasta, szczególnie dzięki trendowi na śniadania on the go , posiłki spożywane w trasie często nie są jakościowo komponowane. Niech nadchodzące święto kuchni(...) smażoną na boczku? Zaskocz ją puszystym omletem mistrzowsko wykończonym posypką z płatków śniadaniowych. Trudno ci znaleźć rano chwilę na przygotowanie śniadania? Pożywne babeczki z dodatkiem...

  • Pyszne i bardzo zdrowe, bomba vit.B i jeszcze raz B.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    .... Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą Babeczki są ostatnio bardzo popularne, ale niestety sprzyjają tyciu. Aby nie tracić wszystkiego, co dobre, spróbuj ich niskokalorycznej wersji(...) delikatnie wmieszaj tę masę do mąki. Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16-18 minut, aż nabiorą...

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Pyszne danie jednogarnkowe :)

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

Artykuły na temat: jak zrobić dobre babeczki
  • Jak jada się w Nowym Jorku? Muffinki czekoladowe na dzień dobry!

    Amerykańskie cupcake z angielskim rodowodem - krótka historia babeczek Pora na kilka smakowitych faktów. Muffiny to nie byle jakie ciasteczka! Przepis na pyszne babeczki wywodzi się bowiem z kuchni(...). Same pyszności już od samego rana! Będąc w Nowym Jorku, nie sposób nie spróbować tego smakołyku. Czekoladowe muffinki stanowią niejako kulinarny symbol miasta. Rozsławione na całym świecie przez...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • Prezenty dla gości weselnych - jak wybrać idealny podarunek?

    Jak sprawić, aby prezenty dla gości weselnych zostały zauważone i docenione? Mamy kilka propozycji najciekawszych podarunków dla gości weselnych - oto one! Odpuście wszystko, co ma na sobie wasz(...) z przyjemnością, jednak gdy umieścicie na nich wypalane serduszka i własne inicjały, mogą one stracić na swojej atrakcyjności i uniwersalności. Oczywiście, nie mamy tu na myśli sygnowanych opakowań - tu jak...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Ewa Wachowicz: Jak odnaleźć miłość

    ...dziadkowie mieszkający w sąsiedniej wiosce, oddalonej od naszej o pięć kilometrów, byli odcięci od świata. Na kolację wigilijną przyjechali do nas saniami. Pamiętam, jak na nich czekaliśmy. Stałam w oknie(...). Masz już jakieś noworoczne postanowienia? - U mnie coś takiego w ogóle nie istnieje. W nowy rok wchodzę bez napinki, że coś muszę. Natomiast plany oczywiście mam. Mam na koncie pięć szczytów...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć, bo dziś obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka...

  • Niezapomniane atrakcje, czyli jak urozmaicić weselne przyjęcie

    Wesele idealne to takie, które będzie latami wspominane zarówno przez parę młodą, jak i gości. Wszystkim zależy na tym, żeby widok Panny Młodej zapierał dech w piersiach, ceremonia zaślubin była wzruszająca, a jedzenie rozpływało się w ustach.

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    Tort zajmuje w weselnym menu miejsce szczególne - jego słodycz ma zapewnić przyszłym małżonkom dostatek i szczęście. Utarło się, że musi zachwycać, aby na zawsze zostać zapamiętanym przez gości. Jak zatem rozgryźć sprawę tortu?

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....