• Informacje na temat:

    jak zrobić cytrynowke

Przepisy na temat: jak zrobić cytrynowke
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    ...zerwana wcześniej, warto przemrozić ją 1 dzień w zamrażarce), litr spirytusu, litr wody, 0,5 kg cukru, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny Jak przygotować? Owoce jarzębiny starannie umyj. Jeśli(...) samej jak wcześniej proporcji. Następnie odstaw zalane owoce w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie przecedź (możesz do tego celu użyć np. kilkakrotnie złożonej gazy). Następnie połącz...

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

Artykuły na temat: jak zrobić cytrynowke
  • Tak miało być o niczym ale miksując kolejne butelki cytrynówki do rozdania przyszło mi na myśl co chcę napisać. Były dzisiaj sobie Panie Bardzo Ważne na kontroli. Teoretycznie wszystko grało ale najważniejsze to wiedzieć gdzie ma się lipę, to klucz do sukcesu. Panie Bardzo Ważne napisały laurke w protokole więc oddałem go Pani Sekretarce aby zaewidencjonowała ten jakże dzisiaj cenny dla mnie...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...faraona czyli kura faraona czyli, jak mi tlumacz wujka google przetlumaczyl kilka zdan, to co podejrzewalam ... perliczka. A ja taka bylam najedzona, ze jej nie sprobowalam. Wypadaloby zaczac(...) papryka. Voule vant  wygladalo zupelnie jak na tym zdjeciu ( nie moim ) czyli taka babeczka z francuskiego ciasta wypelniona kremem podejrzewam, ze byly w nim krewetki. 3. Frittatina...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Martwię się, że pijesz

    ...we krwi". Nie mogli uwierzyć. Kłócili się. Dwa promile? Jak? Przecież wypiła jeden kieliszek! Marta miała dość. Dość Iwony i jej wesołego, zabawowego stylu życia. Poprzedniego wieczoru w swoim(...), od angielskiej nazwy high-functioning alcoholics). I powołując się na dane, twierdzi, że aż co piąty nałogowiec należy do tej grupy. Jak kreśli portret typowego HFA? To człowiek sukcesu. Ma pracę...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • ... Opowiesc Swiateczna ...

    ...bardzo zabytkowe, jak np w Pescarze ... Widzialam szopke,  ktora zajmowala duzy rozlozony stol w salonie ( w Ancarano ) i malutka szopke ustawiona za szyba kredensu w kuchni ... w salonie krolowala(...) roku postawie ... moze podobnie w jak w poprzednim ... na kredensie ... w kuchni. Wigilia o ile bede,  bedzie w kuchni bo saloniku nie ma jeszcze ... zreszta to kuchnia, jest sercem domu na Lisa. Ale...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Góry lepsze niż prozac

    Ulubione miejsca spacerów z małym Ignacym. Domowe imprezy do rana z zaprzyjaźnionymi góralami. Dopiero tu Magdalena Schejbal odkryła, jak cieszyć się tym co najprostsze - zamiast narzekać, pędzić(...) w przystojnym góralu Sławku Ziębie-Drzymalskim i jego rodzinie, która Ignacego traktuje jak wnuczka. Spotykamy się na śniadaniu w restauracji "Pod Nosalem". Magda przychodzi z dzieckiem i ukochanym. Kiedy...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....