• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto na slimaki z makiem

Przepisy na temat: jak zrobić ciasto na slimaki z makiem
  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • zawsze przed Wielkanocą piekę koszyk z ciasta na stół, wsadzam do niego rożne świąteczne słodkości-taka słodka ozdoba stołu :)

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach. A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Jest to bardzo proste i w godzinkę będziemy mieli całość z głowy. A taka domowa masa nie ma tyle cukru i mamy wpływ na bakalie, jakie się w niej pojawią: czy będzie to więcej orzechów, skórki pomarańczowej, czy też same rodzynki i migdały - nikt nic nie narzuca...

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne pierogi z jagodami, oraz przepisem na ciasto czekoladowe na pierogi. Polecam wypróbować przepis, bo pierogi są bardzo smaczne.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto na slimaki z makiem
  • Ewa Wachowicz zdradza przepis na szneki z glancem

    Tym razem Ewa Wachowicz przyrządziła potrawy inspirowane Rosją, Austrią i Prusami. Swoich kulinarnych inspiracji szukała między innymi na krakowskim Podgórzu.  "Historia Podgórza jak i naszego kraju(...) po krakowsku, a na deser drożdżówki z zaboru pruskiego, czyli szneki z glancem.  Ewa Wachowicz sałatkę Olivier nazywa naszą jarzynówką na rosyjską nutę. Zobacz, jak ją przyrządzić.  Warzywa...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...