• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto na naleśniki

Przepisy na temat: jak zrobić ciasto na naleśniki
  • Naleśniki z młodą kapustą

    ...do smaku. Wyjmij listek i ziele. Farsz nałóż na naleśniki. Zwiń je jak gołąbki. 3. Udekoruj natką. Od razu podawaj.(...); Ciasto: 2 płaskie szkl. mąki pszennej 3 jajka 250 ml mleka 220 ml mineralnej wody gazowanej trochę oleju do smażenia sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie...

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    .... Mogą z niej także powstać np. domowe bułeczki. Typ 650 - warto po nią sięgnąć, jeśli chcemy upiec  bułki, ciemne ciasto  - pierniki, lub zrobić zasmażkę. Doskonale sprawdzi się także, jako(...) której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami...

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

  • Desery z wiśniami

    ..., zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Wiśnie umyj, wydryluj. Ciasto podziel na 6 równych części, rozwałkuj na prostokąty, ułóż na nich wiśnie, zwiń w rulon jak naleśniki. Ułóż je na blasze(...)Z różowo białym daszkiem Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 20 dag masła pół szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia...

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Składniki : Kiełbasa, pieczarki, papryka, kukurydza, pomidory, ogórki, cebulka, ciasto naleśnikowe, żółty ser, keczup lub sos czosnkowy.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Skrzydełka w cieście - Andzia

    Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna) przekroić na pół (w chrząstkach), najmniejszą część odrzucić. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 40 min. Ugotowane skrzydełka odcedzamy, na wywarze można zrobić zupę. Ciasto przygotowujemy tak jak na naleśniki (jajko, mąka, mleko, łyżeczka proszku do pieczenia) tylko gęstsze i doprawiamy na ostro papryką, pieprzem, można dodać...

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto na naleśniki
  • ​Naleśniki z sokiem z cytryny i cukrem

    Naleśniki są znane od wieków. Starożytni Grecy wymyślili to danie już w V wieku p.n.e. i serwowali na śniadanie.

  • Któż z nas nie lubi naleśników. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Tak naprawdę, często potrafi sprawić wiele trudności. Jak przygotować perfekcyjne placki i z czym podać? Zobaczcie pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji....

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Jak żyć z teściową?

    .... W środku były naleśniki z jagodami. - Wiesz, on tak je uwielbia! Ty pewnie nie masz czasu, żeby kupić na rynku jagódki. No i ciasto trzeba zrobić. Wy, młodzi wolicie gotowe... Nie protestowałam(...), co mam zrobić. Z jednej strony to w końcu teściowa. Ale chciałabym sama zajmować się kuchnią męża. Takich naleśników jak ona pewnie nie zrobię. Zresztą Marek powtarza, że te najlepsze, to tylko...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Zaparcia - jak sobie z nimi radzić

    Moc błonnika Pobudza przewód pokarmowy do pracy i ułatwia wypróżnianie. Zastąp bułki razowym chlebem. Naleśniki i racuchy przyrządzaj z mąki pełnoziarnistej. Gdy robisz je z białej, dodawaj do ciasta otręby, siemię lniane, zarodki pszenne. Produkty te możesz wsypywać także do koktajli owocowych i warzywnych, płatków śniadaniowych. Nie przesadź jednak z ilością. Dorosła osoba może spożyć nie...

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Jak nauczyć się gotować? 4 porady Kubusia Puchatka

    Nauka gotowania – jak zdobyć tę umiejętność i ją polubić? Dlaczego w ogóle warto? Posłuchajmy najsłynniejszego łasucha na świecie, który wie, że małe Conieco to jedna z najważniejszych rzeczy w życiu, a w przyrządzaniu posiłków najlepsze jest to, że można się nimi z kimś podzielić.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...