• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto lalka

Przepisy na temat: jak zrobić ciasto lalka
  • Zrobi wrażenie na niejednej małej księżniczce;-)

  • Tort jest bardzo smaczny, o lekkim smaku kawy. Wykonałam go na 3 urodziny Ani :) Dziewczynka jak i goście byli bardzo zadowoleni :) Do tortu jest potrzebna lalka. Ja udekorowałam tort masą plastyczną .

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • podoba sie dzieciom i swietnie smakuje

  • Zaledwie zdobyłam się na odwagę i zrobiłam ten torcik, ale miałam z nim przepraw co niemiara :) Torcik był na 7 urodziny bratanicy męża.

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • zawsze przed Wielkanocą piekę koszyk z ciasta na stół, wsadzam do niego rożne świąteczne słodkości-taka słodka ozdoba stołu :)

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto lalka
  • Co zrobić, by dziecko nie przeszkadzało w świątecznych przygotowaniach?

    ...lubi eksperymentować. Twój maluch pilnie obserwuje, jak zagniatasz ciasto na pierogi i sam pewnie też chciałby spróbować... Nie pozbawiaj dziecka frajdy i nie przeganiaj go z kuchni! Zamiast więc(...) ukierunkujesz. Wbrew pozorom maluch może okazać się zdolnym i posłusznym pomocnikiem. Przed świętami kuchnia jest fascynującym miejscem, dlatego wszystko, co możesz zrobić z maluchem - rób razem z nim...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Dzieci w wieku od trzech do sześciu lat wiedzą już, czego chcą, co lubią, co im wychodzi dobrze, a nad czym muszą popracować. Potrafią bawić się zarówno same, jak i w towarzystwie. Mają ogromne(...) Runner , jednym z najczęściej wybieranych rowerków na Allegro. To zabawka, która sprawdzi się zarówno u młodszych, jak i starszych przedszkolaków , ważne jednak, by ich wzrost nie przekraczał 120 cm...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Zośka Papużanka: Patrzę przez okno i widzę opowiadanie

    ...wydawnictwa, ja miałam bardziej tradycyjne myślenie o tytule dla tomu opowiadań. Uważałam, że ta książka powinna się nazywać tak, jak jedno z opowiadań, ale przystałam na pomysł redakcji. Chciałam zapytać, co(...) opowiadaniach widzę bardzo dużo czułości, miejsca na drugą osobę, ale też poczucia, że nie możemy wyjść poza siebie, porozumieć się z innymi. Nawet, jeśli są łudząco do nas podobni, jak bohaterki opowiadania "212

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Rodzina na odległość: Gdzie jest mama?

    ...​Niemal połowa z nas nie podjęłaby pracy w większej odległości od domu niż 15 kilometrów. Średni czas, w którym Polka dojeżdża do firmy, to 38 minut. Julia jedzie do swojej o wiele dłużej, Roma zdecydowała się na pracę na drugim końcu Europy, a Kinga, żeby zarobić, podróżuje po całej Polsce. Jak w takiej sytuacji być mamą i żoną? Trudne. Kilometry oddalają nas od bliskich nie tylko w sensie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Jeszcze niejedno pokażę. I nie figę...

    W jej kalendarzu trudno znaleźć jakiś wolny termin, tak jest rozchwytywana. Choć filigranowa i szczuplutka, Krystyna Sienkiewicz (76) wciąż jest wulkanem energii. Takiej pracowitości, silnej woli(...) 70. - Urzędnicy żartowali, że kupiłam dom, bo lubię grzybobranie. Cały był zagrzybiony, zniszczony - wspomina aktorka. Przeszedł jednak gruntowny remont i dziś wygląda jak stylowy dworek z XIX wieku...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...