• Informacje na temat:

    jak zrobić ciastka maślane

Przepisy na temat: jak zrobić ciastka maślane
  • Pestki słonecznika

    ...zupę, możesz je lekko uprażyć na suchej patelni - będą bardziej chrupiące. 3. Do wypieków Wiele ciast lub ciasteczek warto wzbogacić słonecznikiem - pesteczkami w całości np. oklej maślane lub(...) pesto Jeśli sama robisz pesto, możesz wzbogacić je pestkami słonecznika. Zastąpisz nimi orzeszki pinii, które są droższe. Ziarenka będą pasowały zarówno do klasycznego pesto bazyliowego, jak też do...

  • Fajny przepis do wykorzystania dla dzieci. Wczoraj cały dzień Karol chodził i marudził , że coś chce upiec. I tak padło na ciasteczka maślane. Szybkie, kruche i przepyszne :)

  • Można nabrać nie jedną osobę, ciasteczka wyglądają jak prawdziwe pieczarki. Są nie dość że pyszne to rozpływają się w ustach.

  • Przepis na pyszny i szybki krem, nadajacy sie zarowno do ciasteczek, jak rowniez tortow czy lodow.

  • Dobry przepis na kruche, maślane ciastka z czekoladą przyda się w każdym w domu. Jak macie dzieci to zaręczam, że pokochają te ciasteczka

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Łatwe i tanie! polecam!

  • Puszyste, smaczne bułeczki maślane, które smakują zarówno z dżemem, jak i z żółtym serem ;)

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

Artykuły na temat: jak zrobić ciastka maślane
  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...bolońskiego trzeba było podawać inny. Bolończycy poprawiali jakość swojego ciasta dodając do niego jajka. Zwiększało to jego elastyczność i pozwalało zrobić bardzo dobry makaron z mąki gorszej jakości(...). Kiedy siadałem do pisania "Italii do zjedzenia", chciałem uporządkować to, co o kuchni włoskiej wiemy. Pokazać, że jeśli jesteśmy w jakimś miejscu we Włoszech, powinniśmy jeść to, co oni tam jedzą, a nie...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Odzyskaj figurę po ciąży

    ...prostych węglowodanów To produkty, po których szybko podnosi się poziom cukru we krwi. Należą do nich wszelkie słodkie przekąski, np. batony, ciastka, maślane bułki. Chociaż szybko dają uczucie sytości(...) jadła co 2 godziny. Podziel śniadanie na dwie części. Jedną porcję zjedz po przebudzeniu, drugą 2 godziny później. To samo zrób z obiadem. Najpierw zjedz zupę, a za jakiś czas drugie danie. Nie zapominaj...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Słodki amok

    ...o... apetyt na słodycze. Niewinna słabość? Nie do końca. Zlekceważona może prowadzić do cukrzycy, chorób serca, otyłości. Ale jak nad nią zapanować, skoro uparcie wraca: najczęściej po obiedzie i przed miesiączką? Wtedy najważniejsze stają się ciastka, batoniki, kokosanki, ciasteczka maślane, biszkopty z galaretką, czekoladki, kisiele w proszku, budynie w płynie. By poczuć na języku ich smak...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...