• Informacje na temat:

    jak zrobić choinkę z orzechów

Przepisy na temat: jak zrobić choinkę z orzechów
  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    Święta to okres, kiedy w końcu mamy chwilę, by spędzić czas z rodziną. Niestety, w szale sprzątania i gotowania często zapominamy o tym, co najważniejsze. Jak sprawić, by nasi bliscy poczuli prawdziwą magię świąt?

  • Co roku piekę z moimi dziećmi takie pierniczki, przed świętami je dekorujemy i wieszamy na choinkę. Mamy wielka frajdę z tego wspólnego "pierniczenia"

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

Artykuły na temat: jak zrobić choinkę z orzechów
  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Magia jarmarków

    .... Jednak prawdziwie świąteczną atmosferę poczujemy nie w bezosobowych domach towarowych. Coraz częściej i u nas pojawiają się adwentowe jarmarki. Choć jeszcze nie są tak popularne jak u naszych(...) z pracy i przyjaciół odbywają się właśnie tam, mimo czasem siarczystych mrozów. W żadnej restauracji grzane wino z korzeniami nie smakuje tak jak pomiędzy straganami, na stojąco, często w ścisku innych...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

  • Zabawa na planszy

    ...rozrywkę. Bo okazuje się, że w naszym cyfrowym świecie dobrze zaprojektowana i pięknie wydana planszówka nadal potrafi dać radość osobom w każdym wieku. I w końcu nic tak nie zbliża, jak wspólna zabawa(...). - Mąż chciał mi zrobić prezent gwiazdkowy przypominający wakacje, a przypadkiem rozpoczął rodzinną pasję. W domowej "gamotece" Agnieszki jest ich dziś ponad dwadzieścia. W niektóre bawią się tylko...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Za wcześnie na taką prawdę

    ...powiedz jej, że to był tylko taki żart, albo że się pomyliłaś? -  Sami sobie tę bajkę podtrzymujcie, ja się w nią nie bawię - rzuciła i wyszła z pokoju. No i jak tu załagodzić całą sprawę? Co zrobić(...) starszą, 12-letnia córkę. Przecież dla malucha to taka ważna osoba! - Dlaczego to zrobiłaś? Przecież widziałaś, jak się cieszyła. Już nie pamiętasz, jak sama czekałaś na Mikołaja! - krzyczałam na...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Piękne prezenty na Święta

    ...w dziesiątkę", musi zostać w ten sam sposób odebrane przez naszych bliskich. Jak więc najlepiej podejść do sprawy? I co powinniśmy wrzucić do sklepowego koszyka, jeśli rzeczywiście chcemy zrobić naszym bliskim(...) opowieść.Idzie natomiast o to, by kompletując prezenty, które zamierzamy dać bliskim pod choinkę, nie postępować impulsywnie, ale "z głową", w sposób przemyślany i świadomy. Pierwszą zasadę, której powinniśmy...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...