• Informacje na temat:

    jak zrobić cebule do pizzy

Przepisy na temat: jak zrobić cebule do pizzy
  • Sekret udanej pizzy to... ciasto!

    ...i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez 4 min, aż sos zgęstnieje. Dopraw oregano, natką, tymiankiem. Zioła, które warto dodać do pizzy BAZYLIA Znakomicie pasuje prawie do każdej pizzy,zwłaszcza tej, która zawiera pomidory (np.z pomidorowym sosem)i włoskie sery. Najlepiej położyć na pizzy świeże listki już po upieczeniu. OREGANO Świetne zarówno jako przyprawa do pizzy z pomidorowym, jak...

  • Przepis na ciasto do pizzy.

  • Z czego właściwie zrobiony jest keczup?

    ...maluchy. Na sklepowych półkach można jednak znaleźć keczup stworzony specjalnie dla dzieci. Albo zrobić go samemu - własnej produkcji keczup nie będzie tak gęsty, jak sklepowy, ale może być równie dobry(...) w oczach Włochów wywołuje szczere przerażenie, bo w ojczyźnie pizzy łączenie jej z tym dodatkiem jest ciężkim grzechem. A co z zawartością keczupu i jego wpływem na nasze zdrowie? Wokół tego tematu...

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    Nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie smaczne. Pomidory, bo o nich mowa, można jeść na surowo - wystarczy skropić je oliwą, podać z mozzarellą albo dodać do sałatki. W postaci sosu, znajdziemy je np. na pizzy. Można tez zrobić gazpacho, jak proponuje Eliza Mórawska.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Dominika Wójciak poleca pizzę na spodzie z... kalafiora

    Jeśli "boisz" się ciasta drożdżowego i wolisz dietetyczną wersję pizzy, ten przepis jest właśnie dla ciebie - kalafiorowa pizza z sosem z pieczonych pomidorów oraz ricottą. "Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie" - zachęca PAP Life Dominika Wójciak, autorka przepisu.

  • Robi się go podobnie do ketchupu z cukinii (który znajdziecie TUTAJ), tylko końcowy smak jest zupełnie inny- pomidorowy ,pachnący ziołami i czosnkiem ... idealny na posmarowanie pizzy przed dodaniem do niej dodatków,ale super sprawdzi się też do sosu bolońskiego.Warto go zrobić szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie i najpyszniejsze. Daje je do słoiczków małych po przecierach pomidorowych taka porcja jest idealna później na raz na pizzę. Polecam gorąco.....

  • Bardzo łatwy sos i nie tylko do pizzy:)

  • Przepis na 3 spody o średnicy 30 cm

Artykuły na temat: jak zrobić cebule do pizzy
  • Myślisz, że trudno jest zdrowo jeść? Sprawdź, jak zaplanować zakupy, by zawsze mieć pod ręką świeże

    ...układaj tak, by zawierały jak najwięcej warzyw, a słodkie przekąski zamień na sezonowe owoce - mogą być surowe, w formie koktajlu, świeżo wyciskanych soków lub owocowej sałatki. Następnie stwórz listę(...). Odpowiednio przechowuj owoce i warzywa Aby owoce i warzywa długo zachowały świeżość i pod koniec tygodnia wyglądały i smakowały tak, jak w dniu zakupów, odpowiednio je przechowuj. Większość...

  • Pizza to najlepszy kulinarny towar eksportowy świata. Jadana dziś wszędzie, od rodzimych Włoch, przez obie Ameryki, po Nepal. Ikoniczne danie kuchni śródziemnomorskiej, i jednocześnie synonim szybkiego oraz niezdrowego jedzenia. Z okazji Dnia Pizzy bierzemy w obronę aromatyczną flagę Włoch. Fot. 123RF/Picsel Jak większość tradycyjnych dań, tak i pizza może pochwalić się długim rodowodem. Płaskie placki jadano już w czasach antycznych, dodając do nich oliwę, czosnek i ser. Współczesna pizza...

  • Pizza domowa

    Smakuje jak w pizzerii albo lepiej. Zwłaszcza pizza twarogowa...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Pizza domowa

    Smakuje jak w pizzerii albo lepiej. Zwłaszcza pizza twarogowa...

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą odkrycia...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    Wiele osób nie przepada za nudą w kuchni, jednak wciąż sięgają po te same dania, nie mogąc znaleźć inspiracji do zmiany. Co zrobić, by znane ci smaki zyskały zupełnie nową odsłonę? Pizza na słodko Mówi się, że wielbiciele pizzy dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają słodkie dodatki i takich, którzy za żadne skarby nie pozwolą, by ananas z brzoskwinią znalazły się na ich...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Włoskie wesele

    Kilka lat temu, gdy przedstawiałam reguły, jakich należałoby przestrzegać, organizując przyjęcie weselne, napisałam: "Ślub to ważna uroczystość, która łączy dwie osoby węzłem małżeńskim, i to w założeniu raz na zawsze, nie ma więc charakteru powtarzalnego (jak imieniny, urodziny czy inne rocznice), ale ma znaczenie szczególne, bardzo intymne a zarazem społeczne".

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...