• Informacje na temat:

    jak zrobić bulke z budyniem

Przepisy na temat: jak zrobić bulke z budyniem
  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    ...ją poszatkuje, można traktować ją jak białą kapustę. Wówczas można ją udusić, zrobić z niej łazanki, usmażyć z chili i dodać do makaronu albo podsmażyć z dynią z odrobiną wędzonej papryki wbić w to(...) wydawałaby się dosyć pospolita, a można zrobić z niej mnóstwo rzeczy - pomijając fakt, że jest składnikiem wielu dań zawierających inne jarzyny. Warzywa to dla mnie temat rzeka. Jadam je na co dzień...

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Walentynkowe menu

    Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

  • Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?

  • Tarta bananowo-czekoladowa

    ...rozsmarować na tarcie. Na tym ułożyć plasterki banana (3 odłożyć do dekoracji) i wylać masę. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut (temperatura jak poprzednio). Wyjąć z piekarnika i odstawić na godzinę(...), a kiedy zastygnie, za pomocą noża zrobić wiórki czekoladowe. Ciasto dekorować wiórkami czekoladowymi i plasterkami banana. Uwaga: Ponieważ w komentarzach pojawiły się wątpliwości wyjaśniamy: proszek...

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • ..., Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z 5 łyżeczkami cukru, wlać żółtka i ugotować jak budyń. Pozostawić do ostygnięcia(...) na ciasto. Herbatniki nasączyć w wódce, najlepiej na chwilę po jednym herbatniku zanurzyć w alkoholu i układać na masę. Polać polewą czekoladową, można kupić gotową, lub zrobić samemu i posypać...

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

Artykuły na temat: jak zrobić bulke z budyniem
  • Natura i tradycja na talerzu

    Nie jesteś miłośniczką fast foodów i jedzenia w biegu? To świetnie! Spróbuj zrobić krok dalej i zacznij prowadzić zdrową kuchnię. Na tej zmianie skorzysta nie tylko twoje dziecko!

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    Skuteczne leczenie wielu chorób zależy często od tego, jak się odżywiasz. Stosując odpowiednią dietę, możesz nie tylko uniknąć wielu dolegliwości, ale też przyspieszyć powrót do zdrowia lub zahamować rozwój choroby.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    ...(67%), mniej niż połowa z nich uczestniczy natomiast w przygotowywaniu wielkanocnych dań. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY ulubionymi potrawami pociech...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Urlop od wyrzeczeń

    ...dbania o zdrową dietę - przyznaje dr hab. Dariusz Włodarek z Zakładu Dietetyki warszawskiej SGGW. Uważajmy jednak! Jak szacują eksperci Fundacji Banku Ochrony Środowiska, statystyczna polska rodzina(...) i owocami: 324 kcal Porcja tiramisu, kremówki: 570 kcal Drożdżówka z budyniem: 296 kcal Zwykle desery starasz się dawkować z umiarem, by utrzymać szczupłą sylwetkę. Ale podczas wakacji mówisz...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Wiśniowy sad

    ...pestek, 2-3 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, jajko. Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 5 dag mąki i tyle mleka, by rozczyn był gęsty jak śmietana. Wymieszaj...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...