• Informacje na temat:

    jak zrobić białą myszkę

Przepisy na temat: jak zrobić białą myszkę
  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Wypróbowany przepis na "Jak zrobić lody waniliowe?"

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Królik sam w sobie jest bardzo delikatnym mięsem. Często jednak nie umiemy go przyrządzić, przez co robi się suchy i twardy. Jest jeden sposób by tak się nie działo.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

Artykuły na temat: jak zrobić białą myszkę
  • Jak dbać o ubrania i dodatki, żeby długo wyglądały jak nowe

    Wyjmując pranie, z niezadowoleniem zauważasz, że ulubione dżinsy znowu straciły kolor? A sweter po dwóch miesiącach wątpliwie zdobią kłaczki? Żeby nasza garderoba wyglądała długo jak nowa, trzeba o nią troskliwie zadbać. Właściwe przechowywanie, pranie, prasowanie czy pielęgnacja potrafią zdziałać cuda.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Agnieszka Osiecka: Życie jest balem

    Niebieskooka blondynka z warkoczem. Szara myszka, jak mówią o niej przyjaciółki. "Modelowa polska panienka z dworku o regularnych rysach z grubym blond warkoczem", pisze Urban. Jedna z najpopularniejszych postaci powojennej Warszawy. Celebrytka? Raczej anty. Bywalczyni, ale jakby od niechcenia. Nienachalna. A mimo to rzuca się w oczy.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • W życiowej roli

    ...ciasto. - On dużo wie, jest moim autorytetem - opowiada Majka. Ostatnio na babskiej imprezie kolejny raz usłyszała: Jesteś jak piesek na smyczy... - Staram się tłumaczyć przyjaciółkom, że one mają(...) trójka dzieci i tata. Na tacy... - Zdjęcia. Mama fotografowała, tata urządził jej ciemnię. Co jakiś czas robiła pokazy swoich zdjęć. Byłam z niej dumna. Pracowała w przedszkolu, na szesnastą szykowała...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • ... mala CZARNA ... przedsylwestrowa LUCIA MODNA

    ..." ... dwa dni meczylam sie z galeria zamiast od razu zrobic to co teraz ... a nie chcialo mi sie pisac ... kombinowalam, jak " kon pod gorke" ale z DTS nie wygralam ... nawet probny stroik zniknal...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Lenistwo uszczęśliwia

    Jesteś leniwa. Nie brzmi jak komplement? Nie szkodzi. Zamiast układać wielostronicowe plany działań na rok 2016, obiecaj sobie, że będziesz... dużo spała. Plątała się po domu w szlafroku. Myślała o niebieskich migdałach. Po co? By mieć umysł ostry jak brzytwa. Mnóstwo czasu na własne pasje. I sporo zadowolenia z życia – mówi Ulrich Schnabel, autor książki "Sztuka leniuchowania. O szczęściu...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...