• Informacje na temat:

    jak zlać nalewkę

Przepisy na temat: jak zlać nalewkę
  • Nalewki z jesiennych owoców

    Zimą, jak znalazł. Rozgrzeją, uraczą smakiem, aromatem i barwą. Zaradzą też niektórym problemom zdrowotnym.

  • Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka...

  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    ...płyn zlany wcześniej z płynem przygotowanym później, po czym przelej nalewkę do butelek. Możesz już sprawdzić jakość trunku i jeśli trzeba, jeszcze go przeleżakować. Będzie idealny na rozgrzewkę(...) zerwana wcześniej, warto przemrozić ją 1 dzień w zamrażarce), litr spirytusu, litr wody, 0,5 kg cukru, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny Jak przygotować? Owoce jarzębiny starannie umyj. Jeśli...

  • Tzw. orzechówka, która ma właściwości lecznicze. Niezastąpiona przy problemach żołądkowych. Dla mnie najważniejsze, że orzechowa i tyle. Uwielbiam wszystko co orzechowe.

  • Nie ma nic lepszego niż usiąść w chłodny, zimowy wieczór przy kominku i rozgrzać się domową nalewką. Robię różne smaki – malinowe, cytrynowe, imbirowe. Od zeszłego roku również nalewkę truskawkową. Ma wspaniały kolor i cudowny zapach. Przepis zaczerpnięty ze strony Kulinarne Szaleństwa Margarytki.

  • Bardzo smaczna nalewka z owoców malin, swoim smakiem i zapachem sprawia tak, jak bym jadła świeżo zerwane owoce z krzaka. Do sporządzenia nalewki nie są potrzebne żadne inne dodatki prócz tych co użyłam.

  • pigwa jest u nas niedoceniana, mam nadzieję, że moja nalewka będzie wszystkim tak smakować jak moim znajomym

  • Nalewka na owocach czerwonej porzeczki, super smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Do picia podajemy schłodzoną.

  • Nalewka na owocach białej porzeczki, super bukiet i smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Do picia podajemy schłodzoną.

  • Pyszna nalewka.

Artykuły na temat: jak zlać nalewkę
  • Lecznicze nalewki

    ...wzmocnić organizm. Przydaje się też w przypadku zaparć. Nalewkę z aloesu pij w razie kłopotów z trawieniem  - kieliszek przed jedzeniem. Jak zrobić? 10 zmiksowanych świeżych liści zmieszaj z 5 łyżkami(...) czy nawet rok. Najlepsze są po 2 latach. Klasyczna nalewka powstanie, gdy zasypiesz wybrane owoce cukrem, odstawisz je na jakiś czas, a potem zalejesz alkoholem. Do wyrobu nalewek słodkich używany...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Nalewki pełne zdrowia

    .... Cenne substancje czynne leczniczych kwiatów i owoców nie rozpuszczają się w wodzie, lecz zostają utrwalone w alkoholu. Nie wolno jednak przesadzać z leczeniem się nalewkami. Należy je traktować jak(...) 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przelej do innego słoja, zaś orzechy zasyp cukrem. Po 2 tygodniach syrop z orzechów połącz z nalewką, przecedź i rozlej do butelek. Odstaw na 3 miesiące. Z kwiatów...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Domowe lecznicze syropy i nalewki

    ...krwi. Czosnek można spożywać świeży lub jako... bardzo nietypową nalewkę: 3 główki czosnku obieramy, ząbki siekamy, zalewamy wódką (40-procentową, ok. 0,5 l) i odstawiamy na tydzień; przecedzamy, przechowujemy nalewkę w lodówce. Pijemy 2-20 kropli, dodając do kefiru, w dawkach wzrastających (zaczynamy od 2, dodając codziennie po kropli, po miesiącu zmniejszamy co dzień o kroplę, dochodząc do...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Domowe syropy, nalewki, napary

    ...! Spożycie dużej ilości bluszczu może spowodować zatrucie. Trzeba uważać, by go nie przedawkować - zarówno w lekach aptecznych, jak i domowych. Dzieciom lepiej podawać wyłącznie apteczne preparaty(...) właściwości napotne. Polecany przy kaszlu mokrym z białą wydzieliną. ➜Olej kamforowy ma silne właściwości antywirusowe. Działa wykrztuśnie i przeciwbólowo. Jak inne olejki eteryczne można stosować go do...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Jak wzbudzić w sobie chęć do jedzenia?

    ...dobę. Gotową nalewkę trzymaj w lodówce. Kiedy należy iść do lekarza Jeżeli jednak po tygodniu tych terapii apetyt nie poprawi się, trzeba skonsultować się z lekarzem. Przyczyną braku chęci do...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...