• Informacje na temat:

    jak zamarynowac pieprz

Przepisy na temat: jak zamarynowac pieprz
  • Mięsne kąski z sosem czosnkowym

    Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

  • Sprawdzony przepis na "Jak zamarynować paprykę?"

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku(...) tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi...

  • Pieczone polędwiczki, które smakują jak pizza:). Są miękkie i rozpływające się w ustach. Doskonale pasują do nich domowe frytki i surówka.

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku(...) tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi...

  • Smaczny pomysł na "Minitarty jak caprese"

  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

  • Sprawdzony przepis na "Tarta jak kwiat"

  • Papardelle z grillowaną piersią kurczaka

    Niewiele jest takich produktów spożywczych, które polecane są zarówno najmłodszym dzieciom, kobietom w ciąży, jak i osobom starszym. Ci najbardziej wymagający konsumenci bez obaw mogą jednak sięgać po… drób! Najbardziej lekkostrawne z mięs króluje w menu wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i decydują się na delikatne potrawy.

  • Danie zaskakujące smakiem. Danie te można podać z pieczywem na przystawkę.

Artykuły na temat: jak zamarynowac pieprz
  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    ...naczyniu, przesypując kolejne warstwy solą i dodając trochę pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, niewielką ilość cukru i - ewentualnie - pokrojoną w talarki cebulę. Naczynie napełnij grzybami do(...) ponownie zawrze, dodaj trochę octu, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków. Możesz także dołożyć pokrojoną w talarki cebulę, ale pamiętaj, że zalewa po dłuższym przechowywaniu staje...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    ..., sól, pieprz, 10 g skórki otartej z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki, 30 g masła, 1 łyżka posiekanego tymianku. Suszone śliwki i morele zalać koniakiem, odstawić do napęcznienia. Pomarańczę(...). Oprószyć solą i pieprzem. Owoce wyjąć z zalewy (zalewę zostawić do podlewania mięsa). Włożyć do miski, dodać pokrojoną pomarańczę i skórkę z cytryny, zalać miodem i wymieszać. Na płacie mięsa rozłożyć...

  • Długie, słoneczne weekendy sprzyjają licznym spotkaniom w gronie znajomych i posiłkom spożywanym na świeżym powietrzu. Swój wolny czas najchętniej spędzamy z bliskimi przy aromatycznie pachnącym grillu. Fot. 123RF/PicselDzięki pięknej pogodzie z pewnością zdążyliście już wyciągnąć i oczyścić lekko przykurzone po zeszłorocznym sezonie ruszty. Zjedliście niejedną pieczoną kiełbaskę i karkówkę, która na pewno była smaczna, ale czy równie zdrowa? Eksperci ostrzegają, że niewłaściwe grillowanie...

  • ​Dieta w nietolerancji laktozy, czyli jak uniknąć problemów z żołądkiem

    Jeżeli po spożyciu produktów mlecznych lub mleka zauważymy takie objawy w swoim organizmie jak m.in. wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, uczucie nadmiernej sytości, napięcia, to najprawdopodobniej(...) artykułów spożywczych, ponieważ mleko lub jego przetwory często są dodawane w procesie produkcji np. do pieczywa, wędlin czy margaryn. Jak sprawdzić stopień nietolerancji laktozy, zanim produkty zostaną...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Skarby z lasu

    Magia mieszka w lesie. Tajemna wiedza przyda się, by znaleźć ukryte w ściółce prawdziwki. Ich smak jest nie do podrobienia. Tak samo jak leśnych malin, jagód czy poziomek, które uwodzą nas pełnią słodyczy...

  • To fakt, że w mięsie i innych grillowanych produktach mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne, które z dużym prawdopodobieństwem zwiększają ryzyko raka. Mamy dobrą wiadomość: Można się przed nimi obronić! Marynata zmniejsza ilość toksycznych substancji powstających przy grillowaniu.     Fot. John Liu / Flickr Grillowanie może być zarówno bardzo zdrowe (tłuszcz z potrawy się wytapia), ale i bardzo niezdrowe (w mięsie i produktach zawierających skrobię wytrącają się substancje rakotwórcze)....

  • Kurczak z sosem cebulowym i brukselką

    Nie uwierzycie, jak banalna jest historia tego dania. Mój tata obiecał na imieniny mamy przygotować kurczaka, ale oczywiście... zapomniał. Mając jedynie kurczaka i podstawowe warzywa, postanowił po prostu wszystko ze sobą połączyć.

  • Nadchodzi najbardziej szalona noc w roku, czyli Sylwester! Spędzany na balu, w klubie albo w domowym zaciszu. W ciągu tej jednej nocy na pewno nie może zabraknąć pysznych przekąsek i gorących dań. Jak Sylwester, to nie może zabraknąć pysznych kanapeczek! Dla dużej ilości gości sprawdzą się panini, czyli te w stylu włoskim. Zrobione są zwykle z chleba lub pszennej bułki, a w środku umieszcza się różne składniki, także sezonowe. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso oraz warzywa...