• Informacje na temat:

    jak wykorzystać mrożone maliny

Przepisy na temat: jak wykorzystać mrożone maliny
  • Domowej roboty owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny

    ..."Kiedy spojrzy się na to, jakie słodycze zalewają półki w sklepach, jak bardzo są one naszpikowane chemią, to odechciewa się słodkich rzeczy" - mówi PAP Life Katarzyna Maciejko-Zielińska i proponuje samemu przygotować owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny.

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Autorka przepisu http://wmalinach.bloog.pl - nazwała to ciasto "Szarlotka galopka". Tak łatwo i szybko się robi.

  • Została Ci resztka sera, którego bok już jest suchy i twardy? Możesz go jeszcze wykorzystać!

  • Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.

  • Najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym przetworem na zimę są ogórki kiszone. Można je później wykorzystać np. jako przekąskę do mięsa czy dodatek do sałatek itp. Ogórki wykorzystujemy ale co z wodą, w której się kisiły ? Zdecydowanie szkoda ją wylewać, gdyż można ją wykorzystać na kilka sposobów.

  • Pyszne jak wszystkie dania , które mam :]

  • Polecam to ciasto - jest lekkie i puszyste, rozpływające się w ustach.

  • Gorące, słodkie maliny pod chrupiącą kruszonką z migdałów

  • Smaczny pomysł na "Maliny i jagody na bezowym spodzie"

Artykuły na temat: jak wykorzystać mrożone maliny
  • Jak przechowywać owoce i warzywa

    ...warzyw i owoców. Owoce Czyste i osuszone owoce, jak maliny, jeżyny, aronie, truskawki - warto mrozić. Rozłóż je na talerzu tak, by się nie stykały, talerz włóż do zamrażarki. Zamarznięte przesyp do(...)Czy lodówka to jedyne i najlepsze miejsce na przechowywanie warzyw, owoców i ziół? Jak długo i w jakich warunkach trzymać przetwory na zimę? Warto to sprawdzić, by produkty były źródłem substancji...

  • Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców letnich. Są delikatne, soczyste i słodkie. Pasują zarówno do ciast, galaretek czy jogurtów, na bazie których można przygotować pyszne desery. Jednak co jeszcze, prócz znakomitego smaku kryją w sobie maliny? Fot.123RF/PICSEL Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen...

  • Jak nie przytyć, gdy nastają chłody

    ...z błonką), kiwi, banany, ale też owoce mrożone, np. truskawki, maliny, śliwki, wiśnie, jagody. • Napoje mleczne fermentowane - czyli jogurt naturalny, maślanka, kefir (bez dodatku cukru).(...) tak, by nie zabrakło w nich witamin. Szczególnie A, C i E (pomagają wykorzystać energię z pożywienia i zwiększają odporność), z grupy B (działają przeciwdepresyjnie, a zimą jesteś bardziej narażona na...

  • Co prawda polskie maliny smakują tak dobrze, że można jeść je bez dodatków., my jednak zdecydowaliśmy się zaproponować wam kilka wyjątkowych przepisów, które pokażą wam zupełnie nowe oblicze tych pysznych owoców. Fot. 123RF Sezon malinowy w pełni. W większości ogródków krzaczki już zaczerwieniły się dzięki tym słodkim owcom. Czas więc wykorzystać ten smakowity dar natury. W jaki sposób? To już podpowiedzą nam użytkownicy Smakera, którzy sztukę przygotowywania potraw z malinami opanowali do...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    Nie zawsze masz czas, aby pędzić rano na targ po owoce i warzywa, a przecież nie może ich zabraknąć w wiosennej i letniej kuchni. Podpowiadamy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby mieć je zawsze pod ręką.

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Maliny nie tylko kuszą zapachem, kształtem i smakiem, ale są też bardzo zdrowe. Na czym polega sekret malin - czy faktycznie ich sok leczy przeziębienie? Tak! Maliny to naturalna aspiryna, zawierają bowiem salicylany, które działają tak, jak aspiryna czy polopiryna. Herbata z sokiem malinowym lub sam sok malinowy, pomoże nam się rozgrzać, wypocić i zwalczyć...

  • Białkowe przeboje spalą zimowy tłuszczyk

    ..., jak i mrożone, np. maliny, truskawki. Przepis na jedną porcję: kroimy jedno kiwi i ćwiartkę pomarańczy. Wkładamy do miseczki i wsypujemy 5 łyżek płatków sojowych. Zalewamy 1/2 szklanki jogurtu(...) przyswajalnego białka, które zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. W 100 g produktu jest go 14 g. Amarantus w postaci ziaren do gotowania możemy wykorzystać do dań duszonych, zapiekanek. Ten typu popping...

  • Majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Właściwości lecznicze tego zioła docenili już starożytni Grecy, którzy leczyli nim obrzęki, zatrucia i drgawki. Po majeranek bardzo często sięga się w medycynie ludowej. Nasze babcie dodawały go do herbaty, a...

  • Letnie koktajle

    Przyrządzaj takie, jak lubisz Wiele osób przyznaje, że pije koktajle z rozsądku, bo wcale im nie smakują - mówi nasza ekspertka. - Przekonuję wtedy, że warto zadbać, by były również smaczne, inaczej zrezygnujemy z nich przy pierwszej okazji, jak z rygorystycznej diety. Zwłaszcza na początku trudno zachwycić się koktajlem z sałaty i szpinaku. Tymczasem wystarczy dodać kawałek banana czy jabłko...

  • Bataty stanowią bardzo ciekawą alternatywę dla ziemniaków. Jeśli dodatkowo wykorzystacie przepisy naszych użytkowników, możecie być pewni, że nie grozi wam kuchenna nuda. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty, słodkawy miąższ. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe ziemniaki powinniśmy cenić nie...