• Informacje na temat:

    jak wykorzystać mrożone maliny

Przepisy na temat: jak wykorzystać mrożone maliny
  • Ciecierzyca - kulinarną inspiracją

    ...białka. Wodę można wykorzystać do przygotowania majonezu czy puszystej bezy. Ida Kulawik w swojej "Słodkiej kuchni roślinnej" wykorzystuje ją do przygotowania lekkich jak chmurka lodów. "Nie zamarzają na(...) do ich przygotowania można wykorzystać inne owoce - maliny czy truskawki. "Mango zblenduj na mus. Wodę z puszki po cieciorce przelej do miski i ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę...

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Domowej roboty owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny

    ..."Kiedy spojrzy się na to, jakie słodycze zalewają półki w sklepach, jak bardzo są one naszpikowane chemią, to odechciewa się słodkich rzeczy" - mówi PAP Life Katarzyna Maciejko-Zielińska i proponuje samemu przygotować owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny.

  • Autorka przepisu http://wmalinach.bloog.pl - nazwała to ciasto "Szarlotka galopka". Tak łatwo i szybko się robi.

  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    Jakie są zalety wybierania produktów sezonowych i po jakie warto sięgać właśnie teraz, w wakacje?

  • Została Ci resztka sera, którego bok już jest suchy i twardy? Możesz go jeszcze wykorzystać!

  • Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.

  • Najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym przetworem na zimę są ogórki kiszone. Można je później wykorzystać np. jako przekąskę do mięsa czy dodatek do sałatek itp. Ogórki wykorzystujemy ale co z wodą, w której się kisiły ? Zdecydowanie szkoda ją wylewać, gdyż można ją wykorzystać na kilka sposobów.

  • Żaden sylwester nie może obyć się bez szampana. Nie ważne czy "prawdziwy" za dużą kasę czy zwykłe wino musujące zwane jedynie potocznie szampanem musi się pojawić tej nocy, by wznieść noworoczny toast. A co zrobić z resztą tego trunku pozostałego po imprezie ? W zależności od rodzaju i smaku możemy go wykorzystać na kilka sposobów.

  • 3 różne przetwory, a jeden bałagan w kuchni :) sok, mus do deserów i konfitura, mój ulubiony sposób na wykorzystanie wszystkiego do ostatniej pesteczki :) odkryłam jak robić sok, aby wykorzystać malinowy miąższ

Artykuły na temat: jak wykorzystać mrożone maliny
  • Jak przechowywać owoce i warzywa

    ...warzyw i owoców. Owoce Czyste i osuszone owoce, jak maliny, jeżyny, aronie, truskawki - warto mrozić. Rozłóż je na talerzu tak, by się nie stykały, talerz włóż do zamrażarki. Zamarznięte przesyp do(...)Czy lodówka to jedyne i najlepsze miejsce na przechowywanie warzyw, owoców i ziół? Jak długo i w jakich warunkach trzymać przetwory na zimę? Warto to sprawdzić, by produkty były źródłem substancji...

  • Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców letnich. Są delikatne, soczyste i słodkie. Pasują zarówno do ciast, galaretek czy jogurtów, na bazie których można przygotować pyszne desery. Jednak co jeszcze, prócz znakomitego smaku kryją w sobie maliny? Fot.123RF/PICSEL Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen...

  • Jak nie przytyć, gdy nastają chłody

    ...z błonką), kiwi, banany, ale też owoce mrożone, np. truskawki, maliny, śliwki, wiśnie, jagody. • Napoje mleczne fermentowane - czyli jogurt naturalny, maślanka, kefir (bez dodatku cukru).(...) tak, by nie zabrakło w nich witamin. Szczególnie A, C i E (pomagają wykorzystać energię z pożywienia i zwiększają odporność), z grupy B (działają przeciwdepresyjnie, a zimą jesteś bardziej narażona na...

  • Co prawda polskie maliny smakują tak dobrze, że można jeść je bez dodatków., my jednak zdecydowaliśmy się zaproponować wam kilka wyjątkowych przepisów, które pokażą wam zupełnie nowe oblicze tych pysznych owoców. Fot. 123RF Sezon malinowy w pełni. W większości ogródków krzaczki już zaczerwieniły się dzięki tym słodkim owcom. Czas więc wykorzystać ten smakowity dar natury. W jaki sposób? To już podpowiedzą nam użytkownicy Smakera, którzy sztukę przygotowywania potraw z malinami opanowali do...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    Nie zawsze masz czas, aby pędzić rano na targ po owoce i warzywa, a przecież nie może ich zabraknąć w wiosennej i letniej kuchni. Podpowiadamy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby mieć je zawsze pod ręką.

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Maliny nie tylko kuszą zapachem, kształtem i smakiem, ale są też bardzo zdrowe. Na czym polega sekret malin - czy faktycznie ich sok leczy przeziębienie? Tak! Maliny to naturalna aspiryna, zawierają bowiem salicylany, które działają tak, jak aspiryna czy polopiryna. Herbata z sokiem malinowym lub sam sok malinowy, pomoże nam się rozgrzać, wypocić i zwalczyć...

  • Białkowe przeboje spalą zimowy tłuszczyk

    ..., jak i mrożone, np. maliny, truskawki. Przepis na jedną porcję: kroimy jedno kiwi i ćwiartkę pomarańczy. Wkładamy do miseczki i wsypujemy 5 łyżek płatków sojowych. Zalewamy 1/2 szklanki jogurtu(...) przyswajalnego białka, które zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. W 100 g produktu jest go 14 g. Amarantus w postaci ziaren do gotowania możemy wykorzystać do dań duszonych, zapiekanek. Ten typu popping...

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...

  • Letnie koktajle

    Przyrządzaj takie, jak lubisz Wiele osób przyznaje, że pije koktajle z rozsądku, bo wcale im nie smakują - mówi nasza ekspertka. - Przekonuję wtedy, że warto zadbać, by były również smaczne, inaczej zrezygnujemy z nich przy pierwszej okazji, jak z rygorystycznej diety. Zwłaszcza na początku trudno zachwycić się koktajlem z sałaty i szpinaku. Tymczasem wystarczy dodać kawałek banana czy jabłko...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...