• Informacje na temat:

    jak wykonac ozdobe z ziemniaka

Przepisy na temat: jak wykonac ozdobe z ziemniaka
Artykuły na temat: jak wykonac ozdobe z ziemniaka
  • Jak zapakować prezent pod choinkę? Inspiracje z blogów

    Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, którego klimat chcemy podkreślić wspaniałymi upominkami. Gdy już mamy za sobą trudny wybór prezentu, pozostaje jeszcze jeden problem – jak zapakować drobiazg tak, by pasował do rodzinnej, eleganckiej i uroczej atmosfery świąt. Zobaczcie, jakie propozycje mają dla was najbardziej popularne blogerki!

  • Czy wiedzieliście o tym, że sok ziemniaczany może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm? Zobacz, dlaczego warto bliżej zainteresować się tym produktem. Fot. 123RF/PicselCo wiemy o soku z ziemniaka? W zasadzie niewiele, a szkoda! Zawiera on dwa razy tyle potasu co banan oraz jest świetnym źródłem witaminy C. Jego działanie i bezpieczeństwo stosowania zaczęto badać niedawno, bo na przełomie XX i XXI wieku. Co zyskujemy pijąc sok z ziemniaków? Sok z ziemniaka to produkt uboczny produkcji skrobi...

  • Jak jada się w Nowym Jorku? Muffinki czekoladowe na dzień dobry!

    Amerykańskie cupcake z angielskim rodowodem - krótka historia babeczek Pora na kilka smakowitych faktów. Muffiny to nie byle jakie ciasteczka! Przepis na pyszne babeczki wywodzi się bowiem z kuchni(...). Same pyszności już od samego rana! Będąc w Nowym Jorku, nie sposób nie spróbować tego smakołyku. Czekoladowe muffinki stanowią niejako kulinarny symbol miasta. Rozsławione na całym świecie przez...

  • Rzeżuchę, zgodnie z tradycją, wysiewamy na Wielkanoc, aby udekorować nią świąteczny stół. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że roślina ta ma zaskakujący wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Ta mała roślinka w wielkanocnej tradycji symbolizuje nadzieję i odrodzenie. Istnieje kilka jej rodzajów, jednak tylko jeden jest jadalny. Jest to rzeżucha ogrodowa - o drobniutkich liściach i charakterystycznym, pikantnym smaku. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych. Można ją dodawać do...

  • Stwórz świąteczne dekoracje i... atmosferę

    ...dekorację okienną. - Aby świąteczne dekoracje okienne były jak najlepiej wyeksponowane, nie mogą wisieć w otoczeniu zasłon o wyrazistych wzorach. Stworzy to wtedy wrażenie chaosu, w którym zginą nawet(...) zawiesić zarówno w oknie, jak i np. nad kominkiem. Ażurowe kule Kule ze sznurka wyglądają niezwykle efektownie, a przy tym są proste w wykonaniu. Możesz zawiesić je na choince, jak bombki albo...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...