• Informacje na temat:

    jak wyhodować kiełki pszenicy

Przepisy na temat: jak wyhodować kiełki pszenicy
  • Czas nowalijek

    ...szczypiór, doskonały do posypywania kanapek, czy też jako dodatek do twarożku. Można takie cebulki włożyć do naczynia z wodą lub też wsadzić do ziemi. Na okiennym parapecie można również wyhodować kiełki pszenicy. Są zasobne w witaminy z grupy B, białko i błonnik, cynk, żelazo, fosfor i selen. Kiełki pszenicy dodaje się do surówek, sałatek, past, albo nakłada na posmarowane masłem kromki chleba. Świeżą...

  • Moja Babcie je często robi, są przepyszne.

  • Będąc w sklepie wpadły mi w ręce kiełki na patelnię, nie bardzo wiedziałam co z nimi mogę zrobić ale zaczęłam improwizować i efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Na pewno wrócimy do tego dania, bo jest bardzo proste w wykonaniu, sycące, ale jednocześnie lekkie i pyszne.

  • Kiełki są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin: A, B1, B6, B9,C, E i H, mikroelementów, białka i kwasów tłuszczowych. Posiadają także właściwości antywirusowe oraz wzmacniające układ odpornościowy.

  • Kurczak w orzechowej panierce wraz z kiełkami czarnej rzodkwi z kiełkownicy słoikowej tworzą idealny duet smakowy.

  • Nie ma jak wspólne śniadanie. Polecam jajecznicę z kiełbasą i kiełkami... pychotka.

  • Sami decydujecie... Może to być samodzielne, dość sycące danie lub dodatek do mięsa. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili jest Wam potrzebne. To danie ma jeszcze jedną zaletę, przygotowuje się je bez większego wysiłku i nie jest skomplikowane. Takie niby nic a najeść się można :) Polecam.

  • Wypróbowany przepis na "Kiełki - z czym smakują najlepiej?"

  • Coś postnego: śledź, coś zdrowego: kiełki. Razem: super smaczna odsłona śledzia!

Artykuły na temat: jak wyhodować kiełki pszenicy
  • Zalety kiełków

    Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane i popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów, a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy. Kiełki mają bardzo wiele cennych walorów, zarówno odżywczych, jak i zdrowotnych. Spożywanie ich zaleca się niemal każdemu, także dzieciom i osobom starszym...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

  • Kiełki - dietetyczne supergwiazdy

    Kiełki brokułów hamują wzrost komórek rakowych, a wegetarianie koniecznie powinni włączyć do swej diety kiełki lucerny. Poznaj niezwykłe właściwości prawdziwych żywnościowych supergwiazd, które pomogą ci zachować zdrowie, urodę i zgrabną sylwetkę!

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Zdrowie siedzi w kiełkach

    ..., poprawiają wygląd skóry. Kiełki soi jedz po lekkim podduszeniu. Brokuł Kiełki tego warzywa (podobnie jak ono samo) zawierają sulforafan, antyoksydant, który pobudza nasz organizm do produkcji własnych(...) składników odżywczych niż nasiona czy dorosła roślina. Zwłaszcza wiosną, gdy nasze organizmy są osłabione po zimie, kiełki będą zastrzykiem energii, a dzięki zawartej w nich w dużej ilości witaminie...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Osłabiony przez zimę organizm doskonale mogą wzmocnić kiełki, które łatwo samemu sobie wyhodować w domu.

  • Życie bez glutenu z początku bywa trudne. W końcu, kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie ciepłej bułki posmarowanej grubą warstwą masła? Jednak z Waszych opowieści wynika, że da się porzucić pszenicę, mało tego, posiłki bez niej są o wiele zdrowsze! Ze względu na dietę spowodowaną nietolerancją glutenu czy z własnego wyboru - większość z Was porzuciła w swoim jadłospisie produkty pszeniczne. Dzięki temu czujecie się mniej ociężali i macie więcej energii do działania. Bardzo dziękujemy Wam za...

  • Dieta na przedwiośniu

    ...szczawiowego, który przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Dlatego osoby skłonne do kamicy powinny ograniczyć ilość natki do 2 łyżek dziennie. Jak wyhodować? Korzeń pietruszki wsadzamy do(...) i paznokcie, które po zimie często są osłabione. W medycynie ludowej nazywana była zdrowiem ciała. Regeneruje organizm, pobudza przemianę materii, wzmacnia odporność. Jak wyhodować? Talerzyk wykładamy...

  • Dieta bezglutenowa jest jedną z najpopularniejszych w ostatnim czasie. Osoby, które zdecydowały się na wyeliminowanie pszenicy, zachwalają tę dietę jako sposób odkwaszenia organizmu i odzyskania szczupłej sylwetki i zdrowia. Jeżeli i ty należysz do tej grupy weź udział w konkursie. Osób chorych na celiakię czyli nietolerancję glutenu przybywa, a i ludzi świadomie rezygnujących z tego składnika również. Na przeciw nim wyszedł William Davis, wydając kilka książek, mających pomóc w wyczarowaniu...