• Informacje na temat:

    jak wekować mięso

Przepisy na temat: jak wekować mięso
  • Królik sam w sobie jest bardzo delikatnym mięsem. Często jednak nie umiemy go przyrządzić, przez co robi się suchy i twardy. Jest jeden sposób by tak się nie działo.

  • Jako danie główne wyśmienite na obiad jak i na kolacje -łatwe i tanie

  • Jjako danie główne wyśmienite na obiad jak i na kolacje -łatwe i tanie

  • Od dłuższego czasu chodził za mną smak potrawy z kociołka ogrzewanego w ognisku. A ponieważ pogoda nie sprzyja takiemu gotowaniu , zrobiłam "kociołek" w domu. Zapiekłam ziemniaki, marchew, mięso i kapustę w naczyniu żaroodpornym . Po pół godziny pieczenia cudowny zapach kapustki i ziemniaków zaczął się rozchodzić po kuchni . Chłopcy ciągle się dopytywali kiedy zapiekanka będzie gotowa. A jak smakowała ? Tak samo jak potrawa z kociołka. Pycha!

  • Przepis jak przygotować kotlety mielone.

  • Dekoracyjna sałatka która bardzo ładnie prezentuję się na stole np. święta. Nie tylko ładnie wygląda, zachęcam do zrobienia żeby poznać jak smakuje.

  • Moi domownicy bardzo lubią mięso, a najbardziej drób. A w ostatnim czasie przepis na pieczone udka z kurczaka, tak bardzo się spodobał moim chłopcom, że co tydzień je przygotowuje. W zasadzie to mi też bardzo smakują a sposób przyrządzenia jest banalny i nie pracochłonny. O czasu do czasu nawet mi zależy na szybkim przygotowaniu obiadu, szczególnie kiedy muszę gdzieś wyjechać po obiedzie. Aby udka upiekły się i miały chrupiąca skórkę, należy przygotować marynatę, którą polewamy drób, bardzo...

  • ło które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste...

  • polecam bo są bardzo smaczne ;)

  • Żurek to doskonała zupa o każdej porze roku i na różne okazje.

Artykuły na temat: jak wekować mięso
  • Jak przechowywać żywność?

    To, jak przechowujesz żywność, ma istotne znaczenie dla Twojego zdrowia. W serach czy wędlinach trzymanych w nieodpowiednich warunkach błyskawicznie namnażają się bakterie chorobotwórcze, a nawet silnie rakotwórcze pleśnie. Jak zminimalizować ryzyko? 1. Kup pojemniki próżniowe Odessanie powietrza sprawia, że pokarmy znacznie dłużej zachowają świeżość i naturalny smak (np. wędzone na gorąco...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Kulinarne początki gwiazd

    ..., by cieszyć się nią w zimie. Zrobiła 60 słoików, ale wszystkie poszły na śmietnik, bo zapomniała o pasteryzacji. Leczo doczekało się premiery na wielkim przyjęciu. Jak wielkie było rozczarowanie gwiazdy(...). Pamiętam też, jak pierwszy raz w wieku 11 lat zrobiłem sos holenderski, za co moja mama mnie znienawidziła, bo wszystkie ściany były ubabrane roztrzepanym żółtkiem - przyznaje się kucharz i prezenter...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Zdrowy posiłek na szybko

    ...źródła, np. ze sklepu ze zdrową żywnością czy ekologicznie prowadzonej działki. Przypadkowe warzywa mogą zawierać wiele substancji szkodliwych dla zdrowia dziecka, jak pestycydy czy metale ciężkie(...) przechowuj w zamrażalniku trzy tygodnie, przeciery warzywne z dodatkiem mleka i gotowe pulpeciki mięsne - nie dłużej niż miesiąc, a samo mięso - do dwóch miesięcy. Sposób 4 Poza sezonem nie bój się...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych. 1. Tacki i podkładki Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to...

  • Spór między wegetarianami, a mięsożercami trwa od wielu lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać rozstrzygnięty. Dyskusja na temat jedzenia bądź też niejedzenia mięsa jest na tyle zażarta, że naukowcy postanowili bliżej przeanalizować zalety i wady diety pozbawionej białka zwierzęcego. Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością...