• Informacje na temat:

    jak usmazyć żeberka

Przepisy na temat: jak usmazyć żeberka
  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious(...). Jak smażyć wątróbkę: Nigdy nie sól wątróbki przed usmażeniem, ponieważ stanie się gorzka i zbyt twarda. Możesz oprószyć ją innymi przyprawami i opanierować w mące, ale solą dopraw ją dopiero po...

  • ło które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste...

  • Sprawdzony przepis na "Pieczone żeberka"

  • jest to moje danie "sztandarowe" ,zadne przyjecie nie moze sie bez niego obejsc !!polecam!!prawdziwe "MIODZIO"!!!!

  • Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie.

  • Wyśmienite, zarówno z grilla, jak i z piekarnika.

  • bardzo smaczne, nawet najmłodsi się zajadali

  • Danie jest sycące i kaloryczne, ale warto się skusić i udusić takie mięsko. Smakuje fantastycznie. Polecam!

  • Żeberka na inny sposób wzorowany na staropolskiej ciężkiej kuchni, danie wyśmienite.

Artykuły na temat: jak usmazyć żeberka
  • Dania z grilla. Steak Hache

    Dla mięsożerców to doskonały i jednocześnie mało kaloryczny wybór. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak przyrządzić stek z wołowiny, aby zachował swoje właściwości.

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Ziarnko do ziarnka

    Czerwony ryż z żeberkami wołowymi i grzybami shitake  Poziom trudności: 3  Rozgrzej piekarnik do 160°C. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej połowę oleju i zeszklij na nim szalotki(...) wrzenia i gotuj 6-8 minut. Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim żeberka po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i zalej przygotowanym sosem...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Długie, słoneczne weekendy sprzyjają licznym spotkaniom w gronie znajomych i posiłkom spożywanym na świeżym powietrzu. Swój wolny czas najchętniej spędzamy z bliskimi przy aromatycznie pachnącym grillu. Fot. 123RF/PicselDzięki pięknej pogodzie z pewnością zdążyliście już wyciągnąć i oczyścić lekko przykurzone po zeszłorocznym sezonie ruszty. Zjedliście niejedną pieczoną kiełbaskę i karkówkę, która na pewno była smaczna, ale czy równie zdrowa? Eksperci ostrzegają, że niewłaściwe grillowanie...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot.123RF/PicselSpór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka. Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore...

  • Nadchodzi najbardziej szalona noc w roku, czyli Sylwester! Spędzany na balu, w klubie albo w domowym zaciszu. W ciągu tej jednej nocy na pewno nie może zabraknąć pysznych przekąsek i gorących dań. Jak Sylwester, to nie może zabraknąć pysznych kanapeczek! Dla dużej ilości gości sprawdzą się panini, czyli te w stylu włoskim. Zrobione są zwykle z chleba lub pszennej bułki, a w środku umieszcza się różne składniki, także sezonowe. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso oraz warzywa...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...