• Informacje na temat:

    jak usmażyć cukinie

Przepisy na temat: jak usmażyć cukinie
  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    Składniki: 2 cukinie 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 6 kromek chleba Sól, pieprz 1 pomidor 250 g sera mozzarella 100 g parmezanu 1 żółtko 400 g śmietany Przygotowanie: Cukinie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, rozgnieść. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć kromki wraz ząbkiem czosnku, posolić, zdjąć. Cukinie lekko obsmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Pomidora i mozzarellę...

  • ło które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste...

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Cukinie faszerowane ciemnym ryżem, suszonymi pomidorami i oliwkami

  • Amerykańska uczta – stek

    Jedną z popularnych potraw w Stanach Zjednoczonych jest stek. W Polsce nie ma tak rozwiniętej kultury jedzenia wołowiny jak u naszych zachodnich przyjaciół, ale z pomocą paru wskazówek możemy przygotować iście amerykańską ucztę. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso i garść smacznych dodatków, które umiejętnie połączone stworzą wspaniały posiłek. Marka Kühne proponuje kilka sposobów na...

  • Prosto i smacznie ,tak jak lubimy. Zamiast mięsa mielonego możemy dodać różne warzywa ,np paprykę itp. Każda wersja jest pyszna...cukinia rozpływa się w ustach ,farsz wzbogacony koperkiem i czosnkiem jest niesamowity.

  • Alternatywa dla wegetarian –  pomysł na warzywne szaszłyki z serem żółtym

    Jak się okazuje nie muszą to być tylko mięsne przysmaki, na grillu można przygotować również doskonałe potrawy dla wegetarian. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne szaszłyki z warzywami i żółtym serem. Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami: Składniki: 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki pół młodej cukinii 6 średnich świeżych pieczarek 1 świeża kolorowa papryka...

  • Nietrudne w wykonaniu daniu, które polubią osoby kochające zarówno mięso jak w warzywa.

  • Pomysły na obiad

    Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny (a także np. jabłka, gruszki czy banany) wydzielają bowiem etylen, który przyspiesza dojrzewanie, ale niestety także psucie się innych warzyw czy owoców. 2. Placki będą chrupiące, jeśli zetrzesz ziemniaki na...

  • Chrupiąca skorupka i miękkie soczyste wnętrze, to moja propozycja na smaczny obiad.

Artykuły na temat: jak usmażyć cukinie
  • Spaghetti z cukinią

    ...1. Cukinię umyć i przy pomocy specjalnej temperówki do warzyw pokroić ją w długie wstążki jak makaron. Smażyć na rozgrzanej łyżce oliwy, a kiedy się zrumieni, przykryć, żeby zmiękła.  2. Cukinię zdjąć z patelni, dolać oliwę, rozgrzać. Włożyć umyte pomidorki w całości, usmażyć na dużym ogniu. Dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem.  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Pieczona rolada z cukinią i rukolą

    ...cukinię, posypać startą mozzarellą, polać sosem z ajwaru i śmietany. Zwinąć jak roladę, posypać z wierzchu startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 10 min. Wyłożyć na półmisek...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Ciasto na oliwie z cukinią i bryndzą

    Grillowana cukinia marynowana w oliwie z czosnkiem nie ma sobie równych, podobnie jak nieporównywalny z niczym jest smak pieczonych pomidorów.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Cukinia - jak ją przyrządzić?

    Panierowana - umyte cukinie pokrój w skośne krążki grubości około 1 cm, obtocz w mące, jajku i bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gotowana - cukinie przekrój wzdłuż na 4 części i wrzuć do wody z dodatkiem soli i cukru. Gotuj 10 minut. Wyłóż na półmisek, polej zrumienioną na maśle bułką tartą i posyp startym żółtym serem. Smażona - cukinie pokrój na...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Hashimoto. Jak się odżywiać, mając problem z insulinoopornością?

    ...lnianego, - 1 łyżeczka oliwy, - pieprz, sól, - świeża lub suszona bazylia, - szczypta chili. Pokrojoną drobno i obraną cukinię wymieszać z rozmieszanymi jajkami i siemieniem, usmażyć omlet na(...) oraz posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, a następnie pokroić w małą kostkę. Rozgrzać oliwę, usmażyć na niej czosnek z cebulką, dodać soczewicę i pomidory, wlać wodę i dusić wszystko...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...