• Informacje na temat:

    jak upiec zdrowy pyszny chleb

Przepisy na temat: jak upiec zdrowy pyszny chleb
  • Nie ma jak własnoręcznie upieczony chleb. Smakuje wyśmienicie.

  • Pyszny, niezbyt słodki świąteczny piernik, choć ja chętnie piekę go również w ciągu roku. Zwarty, dość ciężki jak na dobry piernik przystało, Nikt nie uwierzy, że jest marchewkowy :). Spokojnie można go upiec na dzień przed wigilią, nie musi leżakować. Jeśli ktoś ma ochotę można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą.

  • pyszny, kolorowy i zdrowy letni obiad :)

  • Pyszny i zdrowy deser idealny dla dzieci :)

  • Zdrowy i prosty chlebek, wystarczy mieć tylko zakwas.

  • jeśli robimy ten chleb pierwszy raz musimy zrobić zaczyn, potem będziemy korzystać z zaczynu, jaki zostanie nam z poprzedniego pieczenia

  • Duża dawka energii i witamin :) Jak lubimy słodkie, możemy dodać do niego trochę miodu, ale że ja lubię wytrawne smaki, przyrządzam go bez dodatku miodu.

  • Szybki i prostu w zrobieniu. Zamiast kalorycznych deserów lodowych.

  • Sprawdzony przepis na "Pyszny i zdrowy pasztet z cukinii"

  • Wszyscy wiemy, że o prawdziwy smaczny chleb bardzo trudno. Kiedy zrobimy go sami, mamy pewność smaku, zapachu i jakości pieczywa. Przepis jest prosty i bardzo szybki, a efekt przepyszny...

Artykuły na temat: jak upiec zdrowy pyszny chleb
  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...

  • Daria Ładocha. Zaprasza do garów

    ...​Daria rozpoczyna rewolucję. Chce zagonić Polaków do gotowania. Nam zdradza, jak upichcić coś pysznego za złotówkę i przekonać dziecko, że słodycze to samo zło. Jej patent jest bardzo skuteczny.

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Kuchnia naturalna

    ..., zagrała w wielu serialach, ale jak sama twierdzi: to niełatwy kawałek chleba, czasem lepiej go sobie upiec samemu. Małgorzata Puzio "Kuchnia naturalna" Wydawnictwo Burda Książki(...) standardową książką kucharską. Autorka radzi, jak z ogólnodostępnych, niedrogich i naturalnych produktów przyrządzać potrawy dla całej rodziny oraz podpowiada, jak dobierać dania do pory dnia i roku...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Tania i zdrowa kuchnia

    Ceny naprawdę dobrego chleba bez konserwantów i polepszaczy dochodzą do kilkunastu złotych za kilogram. Gdy mamy dużą rodzinę i chcemy zdrowo się odżywiać, spróbujmy sami upiec pyszny chleb. Koszt(...) odżywiać. 7. Zrób sobie jogurt Te, które stoją na półkach w sklepie, zwykle mają sporo cukru i innych niezdrowych dodatków. Ale możemy przygotować pyszny, ekologiczny jogurt we własnej kuchni...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Sezon na grillowanie

    ...zachować umiar, a zamiast chleba lepiej przegryźć mięso surówkami. No i nie przesadzać z alkoholem! Jak grillować, by sobie nie szkodzić ● Mięso marynujemy. Będzie smaczniejsze, lżej strawne(...) ziemniak, brokuł, kalafior, cebulę, pieczarki, cukinię, bakłażan, paprykę - pokroić, podlać łyżką oliwy i tak zawinąć w kuleczki z folii. Po upieczeniu otrzymamy smaczny i zdrowy dodatek do mięsa albo...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...