• Informacje na temat:

    jak upiec idealny makowiec

Przepisy na temat: jak upiec idealny makowiec
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami(...) propozycji dostarczając tym samym do organizmu pełną gamę składników odżywczych. Jak podkreśla dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz ekspert akcji "Zboże...

  • Co mogę powiedzieć o harrisie? Że jest dla mnie w kuchni niczym salsa w muzyce, wielbię ją w każdej ilości czy postaci i z upodobaniem dodaję do wielu dań. Jej ostrość doskonale podkreśla walory smakowe mięs, równoważy słodycz owoców, cudownie komponuje się z mlekiem kokosowym. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią tunezyjską, choć w pozostałych krajach arabskich jest równie popularna. Ja pierwszy raz spróbowałam jej jeszcze na studiach, była prezentem z podróży. Skosztowałam i wpadłam po...

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Dość pracochłonne ale bardzo dobre ciasto.

  • Smaczny pomysł na "Jak przyrządzić idealny stek"

  • sernik z brzoskwiniami

  • Sprawdzony przepis na "Makowiec w czekoladzie"

  • Rosół podstawowe i najbardziej popularne danie w wielu polskich domach. Królowa polskich zup. Prawdziwy, jak twierdziły nasze babcie, to ten w którym pływają oka. W wielu domach nie ma niedzieli bez porządnego rosołu. To niemal tradycja i swoisty rytuał. Zobaczcie jak przygotować rosół idealny, takiego jaki pamiętamy z babcinego stołu …bo chyba tylko babcie ewentualnie mamy mają czas i wenę na przygotowanie prawdziwego rosołu. Ja od czasu do czasu, głównie w wolną sobotę zabieram się do...

  • Wszystko co musisz wiedzieć, aby przygotować stek idealny.

Artykuły na temat: jak upiec idealny makowiec
  • Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

    ...przyniosła jakąś potrawę. Nie wstydź się o tym jasno mówić, przecież żyjemy w czasach kryzysu, więc ciężar świątecznych przygotowań nie może opierać się wyłącznie na twoim portfelu! Dlatego poproś ciocię, by przygotowała śledzie, a kuzynkę, by upiekła makowiec. Musisz też panować nad zakupami. Święta to okres, kiedy bardzo łatwo wydajemy pieniądze. A potem? Rozpoczynamy Nowy Rok z pustym...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

    ...przecież jeszcze sporo czasu!" A potem... W biegu kupujesz byle jakie prezenty, z których twoi bliscy na pewno nie będą zadowoleni, latasz z ciężkimi siatkami po zatłoczonych sklepach, marnujesz czas(...) z zaproszonych osób przygotowała jakąś potrawę. Nie wstydź się o tym jasno mówić, przecież żyjemy w czasach kryzysu, więc ciężar świątecznych przygotowań nie może opierać się wyłącznie na twoim portfelu...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Schabowy to znane wszystkim danie, jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić pysznego schabowego! Jak przyrządzić schabowego, który przejdzie do rodzinnej legendy?     © 123RF.COM/PICSEL Schabowego robi się banalnie prosto. Podstawą są 4 poniższe kroki: Krok 1. Kroimy schab w plastry. Krok 2. Rozbijamy je do preferowanej grubości. Krok 3. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Krok 4. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok....

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...