• Informacje na temat:

    jak upiec chleb tradycyjny

Przepisy na temat: jak upiec chleb tradycyjny
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...) owczego i krowiego. To biały ser, niezwykle twardy i elastyczny, który nie kruszy się jak feta. Jest od niej bardziej słony. Jada się go najczęściej usmażony lub upieczony na grillu. Małe kawałki sera...

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjny chleb z chrupiącą skórką"

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy...

  • Dawno temu, oglądając program kulinarny w TV, słyszałam jak kucharz, mówił na temat kotletów. Że tradycyjne schabowe, przyprawia się jedynie solą i pieprzem. Można przyprawy urozmaicić, wzbogacić smakowo, ale to nie będą już tradycyjne.

  • Prostota zamknięta w niebywałym smaku!

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

  • Dziś serwujemy proste i szybkie,danie jednogarnkowe z kuchni meksykańskiej,ostatnimy czasy zawłaszczone mocno przez Amerykanów i Anglików Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i papryczka chili, cała reszta składników to już tylko dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu lub poprostu od tego co akurat mamy w lodówce. Poniżej znajdziecie przepis tradycyjny w pełnej krasie Chili con carne podajemy jest najczęściej z ryżem,który łagodzi ostrość potrawy. Podobnie jak...

  • w moim domu święta bez tego przysmaku nie mogą się odbyć. Przygotowuję go bezpośrednio przed Wigilią, bo nie potrzebuje on dojrzewania tak jak Staropolski, a smakiem mu nie ustępuje.

  • Klasyka polskiej kuchni, szczególnie świątecznej. Czasochłonny w wykonaniu ale pyszny w smaku.

Artykuły na temat: jak upiec chleb tradycyjny
  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Bez pomników i planów

    EksMagazyn: Dom, rodzina, nagrywanie płyt, koncerty i inne projekty, a ty jeszcze znajdujesz czas, żeby upiec chleb... Natalia Kukulska: - Jakoś znajduję, choć faktycznie czasem doba jest za(...) założenie. Sama byłam w wioskach i dowiedziałam się na czym polega ich struktura, jakie mają zaplecze i że są to naprawdę rodzinne domy. Nie kojarzą się z tradycyjnym domem dziecka, który budzi różne...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Ewa Wachowicz: Jestem ze wsi i się tego nie wstydzę!

    ...ekstremalne sporty wspinając się po takich górach jak Kilimandżaro, Mount Kenya, Mont Blanc czy Elbrus! Wspina się też na wyżyny sztuki kulinarnej, nie ukrywając, że wiele smaków wyniosła z rodzinnego domu. Jej mama, Wiesława gotowała w sposób bardzo tradycyjny. Na stole zawsze był dwudaniowy obiad, samodzielnie upieczony chleb, a przede wszystkim pyszne ciasta. Bo w soboty i niedziele do...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...krwi. Z dodatkiem mąki z amarantusa można upiec każde ciasto lub chleb. W postaci kaszy jest dobrym dodatkiem do zup. Popping możesz jeść, np. jak dmuchany ryż. Kasza quinoa (komosa ryżowa): Ma(...) więcej minerałów, witamin i błonnika, który pobudza jelita do pracy. Warto też samodzielnie przygotować zakwas i upiec chleb z ulubionymi dodatkami, np. suszoną śliwką. Modne, zdrowe... Najlepsze dla...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Tania i zdrowa kuchnia

    Ceny naprawdę dobrego chleba bez konserwantów i polepszaczy dochodzą do kilkunastu złotych za kilogram. Gdy mamy dużą rodzinę i chcemy zdrowo się odżywiać, spróbujmy sami upiec pyszny chleb. Koszt(...) zużyjemy tych, które mamy. 4. Gotuj w szybkowarze Urządzenie to pozwala na znaczące oszczędności energii oraz pieniędzy. Ziemniaki będą miękkie w ciągu 6-8 minut, a nie po 20 minutach, jak przy...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...