• Informacje na temat:

    jak ulozyc owoce na talezu

Przepisy na temat: jak ulozyc owoce na talezu
  • Sakiewki są świetną przystawką/deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Farsz może być dowolny!

  • Każdego roku przygotowuję kilka słoiczków tak przygotowanych owoców , by mieć je do ciast pod galaretkę. Są twarde, jędrne i smaczne .

  • Pio co się rozdrabniać na deserki dla każdego z osobna, skoro można zrobić jeden rodzinny... ;)

  • Najprostsze ciasto na świecie:) Makaronikowe - alternatywa mazurka;)

  • Kto raz spróbuje owoców fermentowanych w miodzie pokocha je na zawsze, to smak, którego długo nie da się zapomnieć, a ilość zastosowań takiego fermentu liczę w dziesiątkach. Od deserów, dressingów, sorbetów, sosów, lodów po marynaty do mięs, pyszną lemoniadę i wykwintne kanapki. Jest to proporcja na 4-litrowy słój, ale warto użyć większego naczynia, żeby uniknąć kłopotów podczas burzliwej fermentacji.

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce… Znajomi Japończycy raczyli nas specjałami ich rodzimej kuchni. Jednym z nich były kalmary. Jako jeden z organizatorów imprezy miałem możliwość podejrzenia nieco „od kuchni”, jak przyrządzić ów specjał. Od tego czasu robiłem je kilkakrotnie. Nieco również modyfikowałem końcowy sposób przyrządzania. W pewnym momencie moje dzieci stwierdziły, że skoro jest to danie jak najbardziej pasujące do wigilijnej wieczerzy, to włączymy je do menu. I tak zostało....

  • Lekka przekąska usmażona na grillu. Do jej przygotowania nie trzeba ani szczególnych zdolności kulinarnych, ani ogromu czasu. Kupujemy owoce, smarujemy bardzo prostą w wykonaniu marynatą na bazie masła i wrzucamy na ruszt.

  • Znów rozmyślasz co zrobić na śniadanie bądź kolację? Masz ochotę na tosty lecz niestety nie posiadasz tostera? A masz może gofrownicę? Jeżeli tak to super !! Zrób tosty w gofrownicy ! Takie tosty są bardzo chrupiące i bardzo smaczne. To co bierzemy się do pracy !?

Artykuły na temat: jak ulozyc owoce na talezu
  • Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne. Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu...

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...

  • Znali go już starożytni Grecy. Chińczycy i Tybetańczycy także docenili jego zdrowotne właściwości. W Polsce rokitnik pozostaje nieco zapomniany i przegrywa z bardziej egzotycznymi owocami. Ta niezwykła roślina zasługuje jednak na przypomnienie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Fot. 123RF/ Picsel Rokitnik naturalnie występuje w Europie i Azji, głównie na terenach nadmorskich. Dzisiaj możemy go spotkać zarówno w parkach jak i ogrodach, gdzie sadzony jest jako roślina ozdobna. Krzewy...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • Stykacie się z nimi na co dzień i z pewnością nie raz wykorzystywaliście je w kuchni. Czy jednak wiecie, w jaki sposób rosną niektóre z najpopularniejszych warzyw i owoców? Sprawdźcie swoją wiedzę i rzućcie wyzwanie znajomym.

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Wydają się niewinne, bogate w witaminy i minerały oraz gwarantują witalność, siłę i wieczną młodość. Okazuje się jednak, że i w ich przypadku ostrożność nie zaszkodzi. Poznajcie zaskakujące fakty na temat warzyw i owoców. Fot. 123RF/Picsel Wydają się niewinne, bogate w witaminy i minerały oraz gwarantują witalność, siłę i wieczną młodość. Okazuje się jednak, że i w ich przypadku ostrożność nie zaszkodzi. Poznajcie zaskakujące fakty na temat warzyw i owoców. Parszywa dwunastka Environmental...

  • Spacerując po lasach i łąkach, często wypatrujemy owoców natury, które moglibyśmy później zamienić w smaczne dania. Niestety, zbierając jagody powinniśmy zachować ostrożność, gdyż część z nich może być bardzo trująca. Letnie smakołyki - jagody, borówki i porzeczki. Czasem hodujemy je we własnym ogródku, ale równie często wybieramy się po nie do lasu, gdzie rosną dziko. Niestety, może się zdarzyć, że zupełnie nieświadomie z takiej wyprawy powrócimy ze słoiczkiem trujących owoców, które mogą...