• Informacje na temat:

    jak ulepic chlopczyka z masy lukrowej

Przepisy na temat: jak ulepic chlopczyka z masy lukrowej
Artykuły na temat: jak ulepic chlopczyka z masy lukrowej
  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Gabi - uczennica siódmej klasy szkoły podstawowej - przygotowała dla jurorów ciasto, przypominające pyszną marchewkę. Ciasto 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 szklanki drobno startej marchewki 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki cynamonu   Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z...

  • Odżywianie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Możemy za jego pomocą poprawić wygląd, samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Możemy też doprowadzić do zaburzeń, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie. Jak podaje CBOS, większość z nas (aż 81 proc.) uważa, że odżywia się zdrowo. A mimo to aż połowa Polaków ma nadwagę, a ponad 70 proc. podjada niezdrowe przekąski. Fot. 123RF.COM/PICSEL Ponad połowa z nas ma nadwagę... W sondażu ankietowani podawali swoją wagę i wzrost. Obliczenie BMI...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Piotrek jest miłośnikiem zwierząt, dlatego na jego torcie świnki korzystają z luksusowego, czekoladowego spa.   300 g czekolady gorzkiej 300 g czekolady deserowej 200 ml śmietanki 18% 100 g kakao 4 jaja 150 g cukru 2 łyżki mąki tortowej szczypta soli himalajskiej masło do wysmarowania papieru do pieczenia 250 g lukru plastycznego różowego 250 g lukru plastycznego czarnego 1 opakowanie kakaowych kruchych ciastek   CiastoTabliczkę czekolady gorzkiej i deserowej rozpuścić ze śmietaną w...

  • Mijając cukiernie, dosłownie jemy oczami. A może zrobić coś samemu? Możecie nam wierzyć - goście docenią wypieki, które zrobicie samodzielnie. Z opresji wyratują was wszechobecne gadżety! Fot. 123RF/Picsel Słodki deser pralinowy, cukrowe różyczki i wisienki na torcie - obok takich słodkości nie da się przejść obojętnie. Pieczenie może i nie należy do trudnych zadań, jednak ich dekoracja potrafi spędzać sen z powiek. Nie każdy z nas posiada przecież zdolności manualne. Wiele osób wybiera drogę...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...