• Informacje na temat:

    jak ugotowac zupe z kiszonych ogorkow

Przepisy na temat: jak ugotowac zupe z kiszonych ogorkow
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym przetworem na zimę są ogórki kiszone. Można je później wykorzystać np. jako przekąskę do mięsa czy dodatek do sałatek itp. Ogórki wykorzystujemy ale co z wodą, w której się kisiły ? Zdecydowanie szkoda ją wylewać, gdyż można ją wykorzystać na kilka sposobów.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso(...) estragon. Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem. IV. Galareta jak tort Za 22 zł: Składniki: ●1,5 l bulionu ●ugotowana pierś...

  • Ten smak, mmmm... ten zapach unosił się w powietrzu

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    Jesienią warzywa i owoce smakują najlepiej. Są dojrzałe, dorodne, bogate w składniki odżywcze. Poznaj smakołyki, które warto zaproponować brzdącowi w pierwszej kolejności i sprawdź, jak można je(...), bogate w błonnik, potas oraz witaminy: C, K i z grupy B. Sięgnij po nie, jeśli zastanawiasz się, jakie warzywo podać jako pierwsze podczas rozszerzania diety. Na początek najlepszy jest ziemniak...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

  • Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

  • Zupa karpacka jest pyszna – lekko słodka, trochę kwaśna, odrobinę pikantna, gęsta i sycąca. Idealna na zimę, bo również rozgrzewa. Bardzo satysfakcjonująca potrawa! I w dodatku może zastąpić cały obiad. Smacznego!

  • Ogórkową zupę prawie każdy lubi, a jak dodamy do niej mięso, to wyjdzie nam pyszne danie jednogarnkowe.

Artykuły na temat: jak ugotowac zupe z kiszonych ogorkow
  • Zielenina zupełnie za darmo? Tak!

    Cieplej, słoneczniej, zaraz łąki pokryją się bujną roślinnością... Aż się prosi, żeby wyruszyć na wycieczkę w plener. A kiedy już znajdziesz się na takiej łące, rozejrzyj się za jakimiś okazami do(...) i przeciwkrwotoczny. Jadalne są młode listki, jeszcze przed kwitnieniem (bo później gorzknieją). Można je ugotować i przyrządzić jak szpinak. Z kolei kwiatki można śmiało zjeść na surowo - na przykład dodać je do...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    ...czy buraczkowej bez warzyw. Jak sobie z tym radzić? Rozwiązaniem jest absolutna nowość na rynku - Krajanki WINIARY! Co takiego kryje w sobie ten produkt? Krajanki WINIARY to połączenie zebranych...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Jaką sałatę wybrać?

    ...o orzechowym smaku. Używa się jej do surówek, duszenia. Można z niej ugotować zupę (tak jak ze szczawiu). Smakuje z winegretem lub delikatnymi sosami na bazie oliwy. W foliowym woreczku i w lodówce...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Japonia nie tak daleka jak myślisz, czyli co wspólnego ma schabowy z krajem kwitnącej wiśni... Dla przeciętnego zjadacza chleba Japonia jest krajem bardzo odległym i kojarzonym przeważnie z sushi, mangami, karate i samurajami, poznając bliżej kulturę Japonii okazuje się, że mamy więcej wspólnego niż się wydaje. Zarówno w Japonii, jak i w Polsce życie toczy się wokół pór roku. Upalne lato, złota...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Japonia nie tak daleka jak myślisz, czyli co wspólnego ma schabowy z krajem kwitnącej wiśni... Dla przeciętnego zjadacza chleba Japonia jest krajem bardzo odległym i kojarzonym przeważnie z sushi, mangami, karate i samurajami, poznając bliżej kulturę Japonii okazuje się, że mamy więcej wspólnego niż się wydaje. Zarówno w Japonii, jak i w Polsce życie toczy się wokół pór roku. Upalne lato, złota...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...