• Informacje na temat:

    jak ugotowac prawdziwy rosol

Przepisy na temat: jak ugotowac prawdziwy rosol
  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Malika: Umiejętność łączenia smaków można sobie wyrobić

    PAP Life: Czy umiejętności łączenia smaków, której poświęciła pani książkę "Przyprawy", można się nauczyć? Malika: Każdy z nas ma jakieś smakowo-węchowe doświadczenia. Jeżeli będziemy na nie(...) trzeciego wymiaru i zrobienie z tego orientalnego dania to jest to, na czym najbardziej mi zależy. Czy w tym łączeniu smaków jest jakieś niedozwolone połączenie, które można by uznać za kulinarne...

  • Rosół podstawowe i najbardziej popularne danie w wielu polskich domach. Królowa polskich zup. Prawdziwy, jak twierdziły nasze babcie, to ten w którym pływają oka. W wielu domach nie ma niedzieli bez porządnego rosołu. To niemal tradycja i swoisty rytuał. Zobaczcie jak przygotować rosół idealny, takiego jaki pamiętamy z babcinego stołu …bo chyba tylko babcie ewentualnie mamy mają czas i wenę na przygotowanie prawdziwego rosołu. Ja od czasu do czasu, głównie w wolną sobotę zabieram się do...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to(...) zmiatał z talerza. W chwilach wątpliwości radziłam się mamy, ale ona wszystkiego dodawała "na oko". "Czego brakuje?" - pytałam. "No, przecież od razu widać, że oleju!", "Ile dodać?", "Jak to ile?! Na...

  • Mocne, ostre, dobre

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • co tu zrobić z mega cudnie smakowitym kozim serem przywiezionym z pomorskiej hodowli,z zielonego serca Pomorza z Krainy w Kratę? albo od razu zjeść...;-) albo zamarynować ;-) dobrze,że były 2 porcje...;-) bo jedna została pożarta a druga zamarynowana...;-)

Artykuły na temat: jak ugotowac prawdziwy rosol
  • Rosół po japońsku

    .... Tradycyjny, prawdziwy ramen składa się z czterech głównych filarów - wywaru, warzyw, makaronu i dodatków. Gotuje się go prawie cały dzień - od kilku do kilkunastu godzin. Im dłużej to trwa, tym(...) wieprzowiną. W innych dominują owoce morza czy suszone anchois. Kluski mogą być jajeczne, ale nie muszą, cienkie lub grubsze. Tak jak w przypadku steków w klasycznych restauracjach kelner lub szef kuchni...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Bosacka: Rosół czy bulion?

    O tym, że zrobienie dobrego rosołu jest sztuką, wie każdy, kto kiedykolwiek go gotował. W dobie zupek w pięć minut i wywarów instant domowy rosół pozostaje symbolem domowego ogniska. Tylko jak(...), a zawarty w zupie tłuszcz i wywary ziołowe działają jak balsam na podrażnione gardło. Nie na darmo rosół nazywany jest płynną aspiryną. Wbrew powszechnym opiniom ugotowany na chudym mięsie czy drobiu bez...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...

  • Sprawdź, jak dbać o urodę (1842)

    ...z siarczkiem arsenu i zwilżyć skórę przed użyciem ciepłą wodą. "Natenczas będzie prawdziwy paryski krem niszczący włosy". I jak dalej przyznaje autor, "używałem tej kompozycyi, ażeby wyniszczyć(...), (...) używać przechadzki i spoczynku. Można się także pozbyć tej nieprzyjemności zewnętrznej sposobem, który tu wskażę. Skoro tylko jest jakie miejsce, w którym daje się widzieć (...) plama czerwona lub...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...córki "na zatracenie". To były inne czasy, słowo "aktorka" źle się kojarzyło. Babcia została więc na wsi, ale artystyczny duch nigdy w niej nie umarł. Opowiadała mi niestworzone historie: jak panny(...) męża i mojego tatę w mundurze pilota. Wyglądali wszyscy jak rówieśnicy. Babcia była niezwykłą kobietą, kolorowym ptakiem. Moją starszą córkę nazwałam na jej cześć Zofia. Babcia gotowała jakieś...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś   Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    ...robię na bazie sosu rybnego. Kulinarni puryści zapewne by mnie wyklęli, ale wiesz, jak to jest. Cokolwiek smakuje dobrze...  Jak przygotować: Na patelnię wlej oliwę i olej sezamowy i obsmaż udka(...). Zmniejsz gaz na minimalny i zostaw wywar przynajmniej na 2 godziny na ogniu, raz na jakiś czas zbierz to, co wypłynie na powierzchnię. Pod koniec dopraw sosem sojowym, sosem rybnym i cukrem. Bulion...

  • Papaja, czyli melonowiec właściwy, pozwala na dłużej zatrzymać młodość, zawiera ogromne ilości witaminy C i usprawnia działanie mózgu. Na co uważać jedząc ten nieoceniony owoc? Fot. 123RF/Picsel W 100 gramach papai znajduje się zaledwie 43 kcal (179 kJ). Taka porcja dostarcza aż 75 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C  oraz prawie 10 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B9. Ta ostatnia, bywa również nazywana kwasem foliowym, który bardzo korzystnie wpływa na układ...